​Ομολογία ότι τα σύνορα είναι de facto κλειστά έκαναν σήμερα κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο της συνάντησης του Α. Τσίπρα με τον Γ.Γ του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ντ. Τουσκ, σημείωσαν ότι προσπαθεί να αθωώσει τις χώρες του Βίζενγκραντ και με μια γόμα να σβήσει τη διαχωριστική γραμμή που τις χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επέρριψαν μάλιστα ευθύνες για την παρούσα κατάσταση στις μονομερείς ενέργειες που έγιναν από την Αυστρία και τις υπόλοιπες χώρες και ξεκαθάρισαν ότι αυτό που επιδιώκει η ελληνική πλευρά είναι στην επόμενη σύνοδο να αποδ��κιμαστούν οι ενέργειες αυτές.

Σημείωσαν ακόμα πως στα συμπεράσματα της Συνόδου υπάρχει μια διατύπωση ότι η Βαλκανική Οδός είναι κλειστή για τους παράτυπους μετανάστες, επισημαίνοντας πως η ελληνική πλευρά προτείνει να υπάρξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος που θα δώσει διέξοδο στους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα και σε όσους βρίσκονται στην Τουρκία.

«Στόχος μας είναι να περάσει η διαχείριση του προσφυγικού στην Τουρκία», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Χαρακτήρισαν επίσης «ανησυχητικό» το ότι οι χώρες του Βίζενγκραντ είναι έτοιμες να μπλοκάρουν και αυτή τη συμφωνία γιατί, όπως είπαν δεν θέλουν να πάρουν ούτε έναν πρόσφυγα.

«Είναι υποκριτικό ότι επικαλέστηκαν ανθρωπιστικούς λόγο��ς και ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία», τόνισαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επανερχόμενοι στις δηλώσεις Τουσκ υπογράμμισαν:

«Πρέπει να παρακολουθήσουμε πολύ σοβαρά αυτό που είπε ο Τουσκ. Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η ΕΕ αδυνατεί να χαράξει κοινή γραμμή, προσπαθεί να μην υπάρξει σύγκρουση των υπολοίπων χωρών με τις χώρες του Βίζενγκραντ».

Όσον αφορά στο ταξίδι του Α. Τσίπρα στην Τουρκία, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι οι επαφές για το προσφυγικό γ��νονται σε συνεννόηση με την ΕΕ, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει με τον Ολλανδό ομόλογό του Μ. Ρούτε.

«Για να τα βρει η Ευρώπη με την Τουρκία πρέπει να υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα. Η συμφωνία επανεισδοχής υπήρχε αλλά ��ταν ανενεργή. Η επικαιροποίηση προβλέπει κοινό μηχανισμό όταν άνθρωποι που δεν έχουν προφίλ πρόσφυγα πρέπει αμέσως να γυρίσουν στην Τουρκία», σημείωσαν.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι έδωσαν συνέχεια στην κόντρα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο, κατηγορώντας τον ότι «δεν ασκεί εθνική πολιτική».

«Φαίνεται ότι δεν έχει πει κουβέντα για τις μονομερείς ενέργειες, ούτε έδωσε στήριξη στις θέσεις της κυβέρνησης και βγήκε να κεφαλοποιήσει χθες το μήνυμα του Τουσκ λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει συναινέσει στο κλείσιμο των συνόρων», ανέφεραν.

Τέλος για την αξιολόγηση τόνισαν πως «υπάρχει ένα καινούργιο στοιχείο και αυτό είναι ότι για πρώτη φορά οι εταίροι βάζουν χρονικό ορίζοντα στην ολοκλήρωση τη�� διαπραγμάτευσης».