Βολές κατά της ΕΕ αλλά και των ηγετών των 28 κρατών-μελών εξαπέλυσε ο Γκι Φερχόφστατ.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων δήλωσε -μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου- πως «εξάγουμε τα προβλήματά μας και δίνουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία».

Ο Φερχόφστατ χαρακτήρισε «προβληματική» τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας διότι -όπως τόνισε- μιλάει για συλλογική απώθηση ατόμων, κάτι που απαγορεύεται από τη Σύμβαση της Γενεύης, και είναι αμφίβολο εάν θα καταπολεμήσει τους διακινητές.

«Είναι επομένως προβληματικό να αναθέτουμε σε μια χώρα που δεν έχει δεχθεί πλήρως τα πρωτόκολλα της Γενεύης, να κάνει τη δουλειά στη θέση μας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και η επικεφαλής της ακροδεξιάς ομάδας των «Εθνών και των Ελευθεριών» Μαρί Λεπέν, η οποία κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι έχουν κάνει «υπερισχυρό» τον Ερντογάν με τις «ανεύθυνες επιλογές» τους.

Παράλληλα, με αφορμή το θέμα με την εφημερίδα Ζαμάν, τον βομβαρδισμό των Κούρδων (αν και είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισλαμικού Κράτους) από την Τουρκία και το λαθρεμπόριο πετρελαίου της γείτονος χώρας με το Ισλαμικό Κράτος, αναρωτήθηκε: «Αυτή τη χώρα θέλετε να εντάξετε στην Ευρώπη;».