«Δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την έξοδο του αργά το βράδυ της Τετάρτης από κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου συναντήθηκε με τους Θεσμούς.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι θεσμοί «δεν ζητούν να μειωθεί η σύνταξη», αλλά τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας παροχών - εισφορών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που, όπως είπε, την ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας και «προσπαθεί να βρει ισορροπίες».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για το συνταξιοδοτικό, αλλά όπως ανέφερε «θα χρειαστεί μία απόφαση του Eurogroup», συμπληρώνοντας ότι δεν γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθεί Eurogroup νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε ο οδικός «χάρτης» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, που αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες οι οποίες είναι οι εξης:

• Η αρχιτεκτονική του συστήματος- ύψος εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης.

• Οι αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις και αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση γι' αυτές τις ομά��ες.

• Ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς.

• Οι επικουρικές συντάξεις.

Στόχος του υπουργείου, όπως σημείωσε, είναι να εξεταστούν αρχικά τα τρία πρώτα θέματα και να μείνει τελευταίο το θέμα των επικουρικών.