Σε εφιάλτη εξελίσσεται για την κυβέρνηση το θέμα των κόκκινων δανείων. Οι δανειστές ζητούν άμεσα την πώληση των κόκκινων στεγαστικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ξένα funds.
Χιλιάδες είναι οι δανειολήπτες που έχουν εξαντληθεί από την αβεβαιότητα ενώ η φορολογική αφαίμαξη, όπως λένε, δεν τους επιτρέπει να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων.
«‘Εχω ακόμη να πληρώνω ένα πιθάρι χωρίς πάτο... Η δόση μου έχει φτάσει σε ύψος 1535 ευρώ. Πολύ δύσκολα τα φέρνω βόλτα», δηλώνει η δανειολήπτρια Φωτεινή Γιαννοπούλου στο Star. «Χρησιμοποιούσα τις πιστωτικές κάρτες για να παίρνω χρήματα και να πληρώνω το δάνειο. Προσωπικά έχω γίνει υπερτασική» προσθέτει η ίδια.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει όριο οφειλών πάνω από το οποίο θα επιτρέπεται η πώληση του δανείου: 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, 250.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 20.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια.
«Να υπάρχει ένα πλαίσιο ώστε να προστατευθεί η κυρία κατοικία είτε είναι συνδεδεμένη με στεγαστικό δάνειο είτε είναι συνδεδεμένη με επαγγελματικό δάνειο» επισημαίνει η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.
Τα κόκκινα δάνεια μοιάζουν πλέον με βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια των τραπεζών. Στα καταναλωτικά δεν εξυπηρετείται το 55,4% των δανείων, ποσοστό που μεταφράζεται σε 14,1 δισ. ευρώ. Στα στεγαστικά, το ποσοστό έφτασε στο 39,8% δηλαδή 26,9 δισ. ευρώ. Και στα επιχειρηματικά, «κόκκινα» είναι δάνεια ύψους 41,4 δισ. ευρώ (ή το 43% του συνόλου).
Σήμερα ψηφίστηκε η παράταση μόνο για ένα μήνα, όσον αφορά την αναστολή πώλησης των δανείων σε ξένα funds, ενώ το ραντεβού των εταίρων με τον Γιώργο Σταθάκη που είχε προγραμματιστεί για σήμερα αναβλήθηκε για την Παρασκευή. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται πάντως δυσαρεστημένοι με τις καθυστερήσεις τις οποίες εμμέσως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομίας.
Διαβάστε ακόμη: