​Τρεις ομιλίες και μια συνέντευξη τύπου έδωσε μέσα σε λίγες ώρες στην Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψη του στην «όμορφη» Σμύρνη.

Μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, που θα επιτρέψει, όπως είπε, την καλύτερη σύνδεση μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου, το οποίο φέρνει κοντά λαούς και πολιτισμούς.

Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στις άλλες συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας σε σημαντικούς τομείς (όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ναυτιλία, ο πολιτισμός και η ενέργεια), και στόχο έχουν «την ευημερία και ανάπτυξη στις χώρες μας αλλά και ευρύτερα στην περιοχή μας». «Είναι στο χέρι μας να ενισχύσουμε όλους αυτούς τους τομείς προς παραγωγικές κατευθύνσεις», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν κοινές δράσεις στην Παιδεία και τον πολιτισμό.

Επίσης, ο κ.Τσίπρας είπε πως οι επιχειρηματίες των δύο χ��ρών αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και διερευνούν προοπτικές ανάπτυξης συνεργασιών και συνεργειών, τονίζοντας την σημασία που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στις δράσεις των επιχειρηματιών.

«Υπό το βάρος των προσφυγικών εξελίξεων οφείλουμε να διερευνήσουμε όλους τους διαύλους εποικοδομητικής συνεργασίας και να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που επιθυμούν την ενίσχυση του διαλόγου, των επαφών και των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μας», τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Μιλώντας στο οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, ο κ.Τσίπρας εξέφρασε την εξαιρετική τιμή που αισθάνθηκε με την αναγόρευση του σε διδάκτορα, αν και όπως τόνισε «είναι κάπως παράξενο και παράδοξο να απονέμεται σε έναν αριστερό ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα της πολιτικής οικονομίας», επικαλούμενος το "Κεφάλαιο του Μάρξ".

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεροληπτική ματιά που τοποθετείται από την πλευρά της εργασίας και μάλιστα απροκατάληπτα και χωρίς υπεκφυγές»

Αναφερόμενος στην οικονομία του χρέους, ο κ.Τσίπρας είπε «το βασικό πρόβλημα της εποχής μας είναι η αρχιτεκτονική ενός συστήματος που είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο, όχι απλώς για να σπεκουλάρουν κάποιοι, αλλά για να πειθαρχούν οικονομίες και κοινωνίες ολόκληρες στην πιο σκληρή ��εοφιλελεύθερη γραμμή και στις κυρίαρχες συνταγές των τεχνοκρατών οικονομολόγων».

Ο κ.Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής του, λέγοντας μάλιστα ότι όταν η κυβέρνηση του είπε το αυτονόητο πως η πολιτική της λιτότητας ούτε τακτοποιεί ούτε διορθώνει,αλλά παράγει μόνο ύφεση και κοινωνική παρακμή, «το υπερόπλο της χρεοκοπίας ξαναήρθε στο προσκήνιο».

«Τι μας απάντησαν τότε; Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε ορθολογική συζήτηση. Είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε μια συμφωνία. Take it or leave it» τόνισε ο κ.Τσίπρας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του προσπάθησε να αμφισβητήσει αυτή την πολιτική.

«Η αμφισβήτησή μας αυτή όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι να ρίξουμε γροθιά στο μαχαίρι ή να παίξουμε το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης στα ζάρια. Το ακριβώς αντίθετο. Διαβάζουμε το συσχετισμό δύναμης, προσαρμόζουμε αναλόγως τη στάση μας και προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να προκαλέσουμε ρωγμές στο οικοδόμημα αυτό» ξεκαθάρισε.

Εκτίμησε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας παράγουν αργά, αλλά σταθερά αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας ότι «όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που κατανοούν ότι η πολιτική αυτή (της σκληρής λιτότητας) είναι ο μεγάλος τροφοδότης της ακροδεξιάς και του ρατσιστικού μίσους».

Αναγνώρισε τα βήματα που έκαναν Ελλάδα και Τουρκία με τις συμφωνίες, ωστόσο παραδέχτηκε ότι ο δρόμος είναι ακόμη ανηφορικός .

«Χρ��ιάζεται επιμονή και πείσμα για μια μεγάλη αλλαγή κατεύθυνσης. Δεν είμαι απολύτως σίγουρος, ότι θα την πετύχουμε, αλλά είμαι αποφασισμένος να συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια με όλες μου τις δυνάμεις», κατέληξε.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟ FORUM

Τέλος, ο κ.Τσίπρας μιλώντας στο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Forum, αναφέρθηκε με στοιχεία και αριθμούς στο πόσο έχουν ενισχυθεί οι εμπορικές και οι επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και οι ελληνικές επενδύσεις στη γείτονα χώρα- και το αντίθετο-, ενώ μίλησε και για τις συμφωνίες που υπεγράφησαν τις τελευταίες ώρες μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας (ενεργειακά, τουρισμός, μεταφορές).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ��τι «η συνεργασία στην υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία, η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και των εκατέρωθεν επενδύσεων, η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας, των μεταφορών και του κατασκευαστικού κλάδου, μπορούν να προσδώσουν μια νέα δυναμική στις επιχειρηματικές μας σχέσεις».

Τόνισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στόχος μας είπε ο κ.Τσίπρας είναι «η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μας. Για την ευόδωση αυτού του στόχου, οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σταθερά».

«Είμαι πεπεισμένος, ότι οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας θα συνεχίσουν να είναι προπομποί των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και η παρουσία σας εδώ θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη νέων επιτυχημένων επιχειρηματικών συνεργειών», κατέληξε ο κ.Τσίπρας.

Δείτε επίσης:

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Όταν ο Τσίπρας αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας!

Πέρασαν καλά Τσίπρας-Νταβούτογλου: Τα τραγούδια, οι χοροί και τα κουλούρια στο χέρι!

Το αστείο του Νταβούτογλου σε Τσίπρα: Θα κατέβουμε μαζί στις τουρκικές εκλογές το 2019!