Σε άρνηση βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ό,τι αφορά το θέμα «Μνημόνιο».

Αν και η Κύπρος βγήκε από το Μνημόνιο και δέχθηκε τα συγχαρητήρια της Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ανακοίνωσε μάλιστα το γεγονός στο Eurogroup, o πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό δεν έχει συμβεί και πως τώρα αρχίζουν τα μεγάλα της βάσανα!

«Θα ήμουν ο πρώτος που θα πανηγύριζα αν η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έβγαιναν από το μνημόνιο, αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, απλά τέλειωσε η καταβολή δόσεων από το ESM» είπε μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του Press Project o κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Τώρα ξεκινάει η μακρά και βασανιστική διαδικασία της αποπληρωμής του 95% των χρημάτων των δόσεων. Απλά, τέλειωσαν τα "πακέτα". Τώρα θα ξεκινήσουν νέα μέτρα. Μπήκαμε (σ.σ.: η Ελλάδα) στη διαδικασία διαπραγματεύσεων 5-6 μηνών για να μην το περάσουμε αυτό το πράγμα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Είμαστε εγκλωβισμένοι».

Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με το κουαρτέτο των δανειστών, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, αλλά κόντρα ανάμεσα στους εταίρους και «όταν χορεύουν οι ελέφαντες, τσαλαπατιέται το ποντίκι».

Σχετικά με την προσφυγική κρίση, τόνισε πως η Ευρώπη χειρίζεται λάθος το θέμα και επισήμανε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να συνδεθεί το προσφυγικό με το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «θλιβερή» τη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία: «Θλιβερά τα όσα συνέβησαν χθες στη Σύνοδο Κορυφής για την Ευρώπη. Κάποτε η ΕΕ περιφρουρούσε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Υπάρχει συστηματική παραχώρηση ηθικού εδάφους σε ιδέες που είναι ανάρμοστες για την ΕΕ. Χθες όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν αυτό που αποφασίστηκε. Δεν υπάρχει μια πραγματική ευρωπαϊκή βουλή που να μπορεί να βάζει γραμμές υπέρ του ανθρωπισμού και των θέσεων της Ευρώπης. Υπήρχαν κάποιοι που ασκούσαν βέτο και κανείς δεν ανέλαβε ευθύνη. Παίρνουν (σ.σ.: οι ηγέτες) αποφάσεις που δεν μπορούν να στηρίξουν ως "σώμα", πίσω από το οποίο βρίσκονται οι λαοί της Ευρώπης».