​Σαφές μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί να μετατραπεί η προσφυγική κρίση σε ελληνικό πρόβλημα, καθώς δεν το προκάλεσε η Ελλάδα, στέλνει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Wiener Zeitung».

«Δεν μπορούμε πολιτικά να το αποδεχθούμε. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, μία κρίση της Ευρώπης, στο σύνολό της», διαμηνύει ο Έλληνας υπουργός.

Ο κ.Μουζάλας αναγνωρίζει ότι η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι άσχημη, αλλά η Ελλάδα καταβάλει προσπάθειες να την ελέγξει. Ο υπουργός διευκρινίζει ότι εκείνο που εξέπληξε την Αθήνα ήταν η παράβαση των προηγούμενων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης- σύμφωνα με τις οποίες τα σύνορα θα παρέμεναν ανοικτά, τουλάχιστον προσωρινά- που αγνόησαν η Αυστρία και οι χώρες της Ομάδας Βίζεγκραντ, ενεργώντας μεμονωμένα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχεται ότι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να προετοιμαστεί έγκαιρα για να περιορίσει μία ανθρωπιστική κρίση, η οποία είναι στις αρχές της, είναι μία «μίνι» κρίση, που, όμως, όπως λέει, μπορεί να ενταθεί. Η αιτία σύμφωνα με τον κ.Μουζάλα βρίσκεται στο γεγονός ότι συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία και ταυτόχρονα οι άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα μέσω της Διαδρομής των Βαλκανίων, όπως συνέβαινε έως τώρα.

Ο κ.Μουζάλας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αυτή την πρόκληση, θεωρώντας πως είναι καθήκον της να βοηθά τους πρόσφυγες. Ωστόσο, ο υπουργός προειδοποιεί ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί όσο δεν μειώνονται οι αριθμοί των προσφύγων που φθάνουν από την Τουρκία. Αν συνεχίσουν ν�� έρχονται καθημερινά στην Ελλάδα 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα είναι, πλέον, δυνατόν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, σύμφωνα με τον υπουργό.

Η Ελλάδα πρέπει να καταγράφει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και αυτό κάνει, αναφέρει ο κ.Μουζάλας και υπογραμμίζει πως η Ευρώπη πρέπει να φροντίσει, ώστε οι άνθρωποι να κατανεμηθούν σε αυτήν και οι μετανάστες να επαναπροωθούνται. Απαιτούνται τρία πράγματα, καταγραφή, κατανομή και επαναπροώθηση, στα δύο από τα οποία, κατανομή και επαναπορώθηση, δεν συμβαίνει τίποτε απολύτως, τονίζει.

Ο κ.Μουζάλας αποκαλύπτει ότι σήμερα βρίσκονται στη χώρα 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες και εάν γίνουν 50.000 ή 70.000 θα δημιουργηθούν ανάλογες δυνατότητες καταλυμάτων, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς υπάρχει ένα όριο επιβάρυνσης, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τα κλειστά σύνορα στην Ευρώπη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξομολογείται ότι νιώθει οργή και ταυτόχρονα βαθιά θλίψη, βλέποντας τον εξευτελισμό και την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής .