Έχουν χυθεί τόνοι μελάνι και έχουν γίνει αναλύσεις επί αναλύσεων για να περιγραφεί η «παρτίδα σκάκι» γύρω από το προσφυγικό και τις σχετικές διαπραγματεύσεις ΕΕ και Τουρκίας.
Κι όμως, οι Times αποτύπωσαν με ένα απλό σκίτσο, που κυριολεκτικά ισούται όσο δεκάδες χιλιάδες λέξεις, την σκληρή αλήθεια με τον πιο εκφραστικό τρόπο.
Η πολιτικοοικονομική εφημερίδα δείχνει τον «σουλτάνο» Ερντογάν καθισμένο σε χρυσό θρόνο δίπλα σε όχθη, να έχει απλώσει το «μακρύ του χέρι» προς τη μεριά του καραβιού της ΕΕ που φτάνει με οδηγό την Άνγκελα Μέρκελ.
Η γερμανίδα καγκελάριος με περίλυπο –και μάλλον ηττημένο- βλέμμα κρατάει έναν σάκο με χρήματα που ετοιμάζεται να αφήσει στο χέρι του Ερντογάν.
Το «μακρύ χέρι» του Τούρκου προέδρου έχει τα χαρακτηριστικά και τα χρώματα μιας μπάρας που βρίσκεται μπροστά από ένα πλήθος απεγνωσμένων προσφύγων. Προφανώς, μόλις ο σάκος με τα ευρώ πέσει στο χέρι του, το χέρι θα σηκωθεί για να επιτρέψει τη διέλευση των προσφύγων.
Ωστόσο, ακόμη και αυτό δεν είναι αρκετό. Οι πρόσφυγες θα πρέπει να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη μέσα από τη «μαύρη» (λόγω –προφανώς- των εκατοντάδων πνιγμών) θάλασσα, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, την περιουσία τους αλλά και τη ζωή των αγαπημένων τους ανθρώπων…
times-skitso-synodos-708.jpg
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αναλυτικό ρεπορτάζ για την Σύνοδο Κορυφής στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR