«Με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την Άνγκελα Μέρκελ είχαμε μια έντονη συζήτηση» παραδέχθηκε ο Βέρνερ Φάιμαν μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των hotspots ώστε όχι μόνο να λέγονται έτσι αλλά και να λειτουργούν έτσι».

Ο ίδιος, επεσήμανε ότι πρέπει να τελειώσει «η ιστορία στα Βαλκάνια» και να κλείσει αυτή η «οδός» μετακίνησης προς το βορρά καθώς «όσο κανείς ήξερε ότι θέλει τρεις μέρες να φτάσει στην Αυστρία τα πράγματα ήταν εύκολα».

«Αυτό τώρα πρέπει να αλλάξει» πρόσθεσε ο Φάιμαν.

Ο Αυστρια��ός καγκελάριος επεσήμανε ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα και να κάνουμε συμφωνία με την Τουρκία».

«Χωρίς τη σημερινή συνάντηση δεν θα είχαμε φτάσει στα αποτελέσματα που έχουμε φτάσει σήμερα. Αν καταφέρουμε να βρούμε μια συμφωνία τότε θα αποφασίσουμε και τις αλλαγές και θα κάνουμε συζητήσεις» τόνισε ο Φάιμαν, επισημαίνοντας πως τα ζητήματα όσον αφορά την Τουρκία είναι σοβαρά και υπάρχουν θέματα (σ.σ.: σχετικά με την ένταξη της στην ΕΕ) που πρέπει να συζητηθούν όπως τα θέματα ελευθερίας και άλλα ζητήματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.