Σε ένα πλαίσιο έξι κοινών αρχών συμφώνησαν οι 28 με την Τουρκία, τις οποίες πρέπει τώρα να μεταφέρουν σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο τις επόμενες 10 μέρες και μέχρι την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18.

Οι 28 στέλνουν το μήνυμα ότι «οι ημέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη είναι παρελθόν».

Μετά από 15 ώρες συζητήσεων οι 28 αποφάσισαν ότι θα εργαστούν με βάση τις ακόλουθες αρχές:

- την επιστροφή όλων των παράνομων μεταναστών που περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά,
- την επιτάχυνση της υλοποίησης του οδικού χάρτη για την απελευθέρωση της βίζας,
- την επιτάχυνση της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ και την απόδοση άλλων 3 δις πλέον των πρώτων,
- την επιπλέον χρηματοδότηση για την εγκα��άσταση των Σύριων προσφύγων,
- την προετοιμασία για το άνοιγμα των νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
- τη δυνατότητα καθορισμού περιοχές της Συρίας που θα είναι πιο ασφαλείς και, τέλος,
- την επανεγκατάσταση των προσφύγων από τη Συρία στη βάση ένας προς ένας.

«Μου ανατέθηκε από τους ηγέτες να προωθήσω τις προτάσεις αυτές και να καταγράψω τις λεπτομέρειες μαζί με την τουρκική πλευρά πριν από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τόνισε ο πρόεδρος Τουσκ κατά την καταληκτική συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου και του Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Η βασική κατανόηση των 28 κατά τον Τουσκ είναί ότι «παρά την καλή εφαρμογή για το κοινό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση, η ροή των μεταναστών που διέρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα παραμένει υπερβολικά υψηλή και πρέπει να μειωθεί. Έχουμε μια κοινή αντίληψη ως προς την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων μέσα σε λίγες μέρες».

Ο Πρόεδρος Τουσκ σημείωσε ότι «η επιστροφή την περασμένη εβδομάδα των μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία ήταν το πρώτο ορατό βήμα της διμερούς συμφωνίας, η οποία πρέπει να γίνει πιο λειτουργική και αποτελεσματική» και τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Τουρκίας να δεχθεί την ταχεία επιστροφή όλων των μεταναστών που έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».

Τόσο ό ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ εξήγησαν ότι «η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα στην εξασφάλιση της συνολικής μεγάλης κλίμακας γρήγορων επιστροφών στην Τουρκία».

Επιπλέον οι 28 χαιρέτισαν και τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος, λέγοντας πως ανυπομονούν «για τη συμβολή της στην ενίσχυση των πληροφοριών και της επιτήρησης, με σκοπό να εμποδίσουν την διέλευση των παράνομων μεταναστών».

«Αυτή η επιχείρηση δεν θα λειτουργούσε σωστά χωρίς την τουρκική ετοιμότητα να πάρει πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες που έχουν συλληφθεί στα τουρκικά ύδατα. Σήμερα είμαστε σίγουροι ότι αυτή θα είναι δυνατή», σημείωσε ο Ντ. Τούσκ.

«Επιπλέον, καλωσορίσαμε νέες τολμηρές προτάσεις που έγιναν από την Τουρκία για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης», κατέληξε και προχώρησε σε εκτενέστατη αναφορά στην κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία:

«Συζητήσαμε επίσης με τον Πρωθυπουργό Νταβούτογλου την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Χωρίς αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει υγιής διαδικασία ανάπτυξης του κάθε πολιτισμού, της κάθε κοινωνίας. Το λέω αυτό, γιατί δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από αυτό που συμβαίνει τώρα στην Τουρκία».

Επιπλέον σύμφωνα με τον Τουσκ οι 28 αποφάσισαν το κλείσιμο της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων, και δήλωσε ότι «η ακανόνιστη ροή των μεταναστών κατά μήκος της Δυτικής διαδρομής των Βαλκανίων έχει πλέον λήξει». Σημείωσε ακόμα ότι «για να διευκολυνθεί αυτή η αλλαγή συμφωνήσαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα με μια μαζική ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη έκτακτης ανάγκης για την πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που δημιουργείται».

Τέλος συμπλήρωσε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα αφορά και την προστασία των συνόρων: «προσφέρουμε επίσης περαιτέρω βοήθεια προκειμένου να διαχειριστούν τα εξωτερικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων αυτών με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Αυτή είναι μια συλλογική ευθύνη και έτσι η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη της».

Από την πλευρά του για μια «μακρά μέρα», διαβουλεύσεων όπου «κάναμε ό,τι μπορούσαμε», έκανε λόγο ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τους προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ. «Παρότι οι πρόσφυγες από τη Συρία συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Τουρκία», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός «πήραμε την απόφαση να τους δεχόμαστε πίσω όλους στην βάση της αρχής για κάθε έναν μετανάστη που θα επιστρέφει ένας Σύρος θα μετεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ».

Η πρόθεση της Τουρκίας είναι «να αποθαρρύνουμε τους μετανάστες», καθώς «δεν θέλουμε να βλέπουμε νεκρούς στο αιγαίο», είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους που «φεύγουν να ξεφύγουν από τον ISIS, το καθεστώς και τους ρωσικούς βομβαρδισμούς».

Επεσήμανε μάλιστα πως παρά την αθρόα εισροή, στην Τουρκία «δεν είχαμε ρατσιστές ή αντισύρους» και πως η χώρα του έχει ��δη δώσει 10 δις, κάτι που «το κατάλαβαν όλοι στην ΕΕ».

Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι ζητά από την ΕΕ:

- φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων, νωρίτερα από το αναμενόμενο, «το αργότερο τέλος Ιουνίου»
- το άνοιγμα 5 νέων κεφαλαίων, «αυτά που μας έγραψε σε επιστολή του ο Πρόεδρος Γιούνκερ», συμπληρώνοντας, «τηρώντας όμως τους κανόνες».

Ξεκαθάρισε δε ότι από τα 3 δις, ούτε ένα ευρώ δεν προορίζεται για την Τουρκία, πως η Τουρκία δεν χρειάζεται λεφτά και πως ήδη έχει ξοδέψει 10 ως 20 δις ευρώ για το προσφυγικό.

«Όλα τα λεφτά θα πάνε στους Σύρους, τις επόμενες μέρες, με προγράμματα για σχολεία, το ίδιο δε, θα συμβεί και στα πρόσθετα λεφτά, που η ΕΕ τα είχε ήδη υποσχεθεί καθώς το κείμ��νο το Νοέμβριο έλεγε πως τα 3 δις ήταν ένα αρχικό ποσό», επισημαίνει ο Νταβούτογλου.

«Δεν θέλουμε λεφτά από κανέναν, θέλουμε δίκαιη κατανομή των βαρών», ανέφερε.

«Δεν φταίμε εμείς», εξηγεί και συμπληρώνει ότι υπεύθυνοι είναι ο Άσαντ, οι Ρώσοι και ο ISIS.

Τέλος ευχαρίστησε την Α. Μέρκελ, τον Ντ. Τουσκ, τον Ζ. Κ. Γιούνκερ και τον Μ. Ρούτε για τη συμβολή τους στη λύση, ενώ αποκάλυψε πως μετείχε και σε παράλληλη σύσκεψη με τους Κάμερον, Ολάντ και Μογκερίνι για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία.

Κατέληξε αναφέροντας ότι ΕΕ και Τουρκία είναι «μια ομάδα, όχι δύο ομάδες» και «εργάζονται από κοινού για το μέλλον της ανθρωπότητας».

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Τσίπρας: Πρέπει να κάνει βήματα η Άγκυρα και στο Κυπριακό για την ένταξη στην ΕΕ

Θρίλερ για γερά νεύρα στις Βρυξέλλες- Νέο προσχέδιο από τη Μέρκελ

ΒΙΝΤΕΟ STAR