Στα συγκεκριμένα βήματα προόδου που πρέπει να κάνει η Άγκυρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας (στα οποία περιλαμβάνεται και το Κυπριακό) αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των 28 ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.

«Ας μην μας "πουλάνε" τα αυτονόητα για ηρωισμό...» σχολίασε τις πληροφορίες ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, σε ανάρτησή του στο twitter. Σε άλλη ανάρτησή του προηγουμένως, ο κ. Κουμουτσάκος είχε αναφέρει ότι «πιάνει τόπο η πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ.Τσίπρας στηρίζει την Κύπρο αρνούμενος το "άνοιγμα" των 5 Κεφαλαίων».

Στις αναρτήσεις του κ. Κουμουτσάκου απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία δήλωσε: «Πρόκειται για πρωτοφανές ατόπημα, την ώρα που η Ελλάδα διαπραγματεύεται τη λύση του προσφυγικού, που όλα δείχνουν να υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής λύσης, να προσπαθεί ο εκνευρισμένος εξ αυτού εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, να φέρει σε αντιπαράθεση Ελλάδα και Κύπρο. Το έσχατο της μικροπολιτικής».

Η Κύπρος για τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

«Τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τα οποία έχουν παραμείνει κλειστά με πρωτοβουλία της Κύπρου, θα ανοίξουν μόνο όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» είχε δηλώσει προηγουμένως από τις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.