Μπορεί η ΕΕ στο τελευταίο της προσχέδιο να δέχεται τελικά να καταβάλλει άλλα 3 δις ευρώ στην Τουρκία (6 δις ευρώ συνολικά μαζί με το ποσό που είχε ήδη εγκριθεί σε προηγούμενη σύνοδο κορυφής), όμως πιστός στις προσταγές του «Σουλτάνου Ερντογάν», ο οποίος εξέφρασε την προσδοκία να επιστρέψει με τα χρήματα από τις Βρυξέλλες ( όπως ήδη έγραψε το star.gr), o Νταβούτογλου ζήτησε από την ΕΕ 20 δις ευρώ!

Συγκεκριμένα, σ��η χθεσινοβραδινή συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε, ζήτησε το ποσό αυτό προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η πρόταση φέρεται να υποβλήθηκε σήμερα το πρωί και στη συνάντηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ. Την ώρα εκείνη μάλιστα έμοιαζε ακόμη πιθανό να βρεθεί η Ελλάδα «με την πλάτη στον τοίχο» και με κλειστά σύνορα, με την βούλα της ΕΕ μάλιστα, όπως προέβλεπε το αρχικό προσχέδιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων πάντως αυτή την ώρα βρίσκεται στη σύνοδο κορυφής το ζήτημα του νέου προσχεδίου και η πρόταση ανταλλαγής ενός πρόσφυγα (που θα μεταβαίνει στην ΕΕ από την Τουρκία), για κάθε κάθε παράνομο μετανάστη που θα δέχεται πίσω η Τουρκία από την Ελλάδα.

Στα ανταλλάγματα που επιζητά η Τουρκία περιλαμβάνεται και το πάγιο αίτημά της για κατάργηση της βίζα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (από το καλοκαίρι κιόλας επιζητά η Άγκυρα) για τους κατόχους τουρκικών διαβατηρίων. Υπενθυμίζεται ότι η θέση αυτή της Τουρκίας συναντούσε την αντίδραση αρκετών κρατών της ΕΕ στο παρελθόν, καθώς παραχωρείται ουσιαστικά στη συγκεκριμένη χώρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ελεύθερης μετακίνησης χωρίς καν να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος και όπως σχολίασαν σήμερα το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η Μάρα Ζαχαρέα και ο Νίκος Χατζηνικολάου, η Άγκυρα επιδίδεται και στη σημερινή σύνοδο στο «ανατολίτικο παζάρι» το οποίο συνηθίζει σε κάθε είδους συζήτηση σε διεθνές επίπεδο. Το ζήτημα είναι ποια ανταλλάγματα θα εξασφαλίσει τελικά, από τα πολλά που έχει βάλει στον τραπέζι της διαπραγμάτευσης…

ΒΙΝΤΕΟ STAR