​Θετικά νέα έρχονται από τις Βρυξέλλες όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ενδεχομένως αύριο Τρίτη οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που μεταδίδονταν νωρίτερα.

Ο κ.Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά «εάν επιθυμούμε να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε το καλοκαίρι».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά κενά και απαιτείται εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον κ.Ντάισελμπλουμ, η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα σηματοδοτήσει τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέ��υς, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup το ζήτημα του χρέους θα τεθεί επί τάπητος στο εγγύς μέλλον. «Γνωρίζουμε ότι ένα κομμάτι της λύσης, περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους», είπε και τόνισε την ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένα βήματα. «Είμαστε κοντά στο σημείο έναρξης αυτού του διαλόγου», εξήγησε.

Σε ερώτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος, ο πρόεδρος του Eurogroup υπενθύμισε ότι αυτοί είχαν τεθεί το καλοκαίρι, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος για το 2018 είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%.

Τέλος, ο κ.Ντάισελμπλουμ συνεχάρη τις κυπριακές αρχές για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Μοσκοβισί: Χρειάζεται δουλειά, ενθαρρυντική η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα

mos.jpg
Π.Μοσκοβισί

Στο ίδιο ύφος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, o Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί, o οποίος χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» την απόφαση για την επιστροφή των Θεσμών από αύριο Τρίτη στην Αθήνα.

Ο κ.Μοσκοβισί, τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να γίνει ακόμα δουλειά σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό.

Όπως είπε ο ίδιος, οι εταίροι παρακολουθούν στενά τη δουλειά σε: θεμελίωση του Ταμείου επενδύσεων, φορολογικό, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ, μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τόνισε την ανάγκη να συμφωνηθούν τα μέτρα που θα χρειαστούν για την επίτευξη του πλεονάσματος που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού.

Αναγνώρισε ότι «προφανώς και υπάρχει συσχετισμός με το προσφυγικό, γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητά συγκεκριμένα μέτρα».

Και ο κ.Μοσκοβισί τόνισε ότι θα υπάρχουν συζητήσεις για το χρέος το επόμενο διάστημα.

Όταν τον ρώτησαν «πότε θα ολοκλ��ρωθεί η αξιολόγηση» ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία εκτίμησε ότι θα τελειώσει το θέμα πριν το Πάσχα.

«Δεν προσπαθώ να προβλέπω το μέλλον. Δεν έχω πέσει έξω στο πρόγραμμα και τα χρονοδιαγράμματα. Θα τα καταφέρουμε μετά τη συνάντηση του ΔΝΤ. Πριν το Πάσχα την 1η Μαΐου. Θέλουμε λύση το ταχύτερο δυνατόν», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν στρατόπεδα στους Θεσμούς και ότι όλοι στο Eurogroup είναι ένα.

Να «τρέξει» η αξιολόγηση ζητά ο Ρέγκλινγκ

regkling.jpg

«Θέλουμε να ��λοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση γιατί τα περιθώρια ρευστότητας ολοένα και στενεύουν», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ενώ στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της όλης διαδικασίας.

Όπως είπε, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα βρίσκεται αύριο Τρίτη στην Αθήνα, ενώ μιλώντας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έκανε λόγο για «φιλόδοξη προϋπόθεση».

Υπενθύμισε ότι ο ESM έχει εκταμιεύσει 65 δις στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΑ BINTEO ΑΠΟ ΤΗΝ EΡΤ1 ΚΑΙ ΤΟ STAR