​Σε γεύμα εργασίας με την Τουρκία θα συμμετάσχουν οι 28 της ΕΕ, ώστε να συζητήσουν για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Στην καθιερωμένη μάλιστα πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ προαναγγέλλει το οριστικό κλείσιμο της οδού των Δυτικών Βαλκανίων.

«Το οριστικό τέλος της πολιτικής προώθησης των μεταναστευτικών ρόων και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ' όλους. Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016», αναφέρει ο κ. Τουσκ.

Σημειώνει παράλληλα ότι η Κομισιόν έχει ήδη έτοιμο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ για την τριετία 2016 – 2018, μεγάλο τμήμα των οποίων θα δοθεί στην Ελλάδα, όπου και έχει δημιουργηθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο έδαφός της.

Καλεί επίσης τους 28 ηγέτες να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.

Όσον αφορά στην Τουρκία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνει πως ο αριθμός αφίξεων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά παραμένει ψηλός και υπογραμμίζει την πο��ιτική βούληση της Άγκυρας για τη μείωση των προσφυγικών ροών μέσω «μιας κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».

«Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα» αναφέρει ο Ντόναλτ Τουσκ και ζητεί από την Τουρκία να ενισχύσει τη μάχη εναντίον των διακινητών που μεταφέρουν ανθρώπους στα ανοικτά των ακτών της, με τη βοήθεια πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Τέλος, υπογραμμίζει πως οι 28 της ΕΕ θα εξετάσουν τρόπους ώστε να επιστρέψει ο χώρος Σένγκεν σε κανονική λειτουργία και να αρθούν ως τα τέλη του 2016 οι συνοριακοί έλεγχοι που αποφασίσθηκαν μονομερώς στο εσωτερικό της Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ; ΟΛΟ το κείμενο που καλούνται να υπογράψουν οι ηγέτες της ΕΕ

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Οριστικό ΚΛΕΙΣΙΜΟ συνόρων και μέγιστη βοήθεια στην Ελλάδα σχεδιάζει η ΕΕ

Η ημέρα της κρίσεως για την Ελλάδα: Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής