​Την ώρα που οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας προσπαθούν να βρουν λύσεις για το προσφυγικό, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις.

Μιλώντας στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στη Ρώμη, ο Σκοπιανός πρόεδρος τόνισε ότι για να διαφυλαχθεί η περιφερειακή σταθερότητα στα Βαλκάνια, είναι αναγκαίο να «αδειάσει» το συντομότερο δυνατόν το έδαφος της Ελλάδας από μετανάστες και πρόσφυγες, όχι όμως μέσω της βαλκανικής διαδρομής, αλλά μέσω... «εναέριων διαδρόμων».

Ο κ.Ιβάνοφ επανέλαβε ότι η ΠΓΔΜ δεν θέλει να δοκιμαστούν οι σχέσεις της με την Ελλάδα και ότι είναι αναγκαία η παροχή υποστήριξης και στις δύο χώρες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα περιστατικά από μετανάστες να εισέρχονται παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπως και αυξημένες περιπτώσεις με πλαστογραφημένα έγγραφα και κρούσματα κατά των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.

«Το παράδοξο είναι ότι αυτά συμβαίνουν από το... έδαφος χώρας που είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν. Κατά κάποιον τρόπο, έχουμε οδηγηθεί σε μία κατάσταση όπου η... "Μακεδονία" πρέπει να προστατεύσει την Ευρώπη από την ΕΕ» είπε ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.