​Ο Βόλφκαγκ Σόιμπλε μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics, στο Λονδίνο αποκάλυψε έναν άγνωστο διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο, πριν γίνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί αυτό που υπόσχονταν προεκλογικά.

Ο κ. Σόιμπλε εξήγησε ότι όταν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, ενώ ο τελευταίος ήταν ακόμη αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του είχε δηλώσει ότι κατά την προεκλογική του εκστρατεία θα υποσχόταν παραμονή στο ευρώ, αλλά δεν θα δεχόταν το πρόγραμμα:

«Η αντίδρασή μου ήταν να του ευχηθώ να μην κερδίσει τις εκλογές, διότι δεν θα μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του. Υποσχέθηκε ένα πράγμα και έξι μήνες μετά έκανε το αντίθετο. Και η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει τρομερό τίμημα για αυτό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τότε του είχε απαντήσει: «Αυτό είναι απολύτως αδύνατο. Δεν θα συμβεί. Πίστεψέ με».

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι: «Έχουμε μία συμφωνία. Όταν υπάρχει μία συμφωνία – είτε υπογράφηκε το καλοκαίρι, είτε πριν από ένα ή δύο χρόνια – οφείλεις να την εφαρμόσεις».

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι «είναι μεγάλο λάθος να πιστεύει κάποιος ότι η Γερμανία είναι εχθρός της Ελλάδας ή είναι ενάντια στην Ελλάδα» και τόνισε ότι: «Η Γερμανία είναι ο μόνος φίλος της Ελλάδας και αυτό αποδεικνύεται στο θέμα της προσφυγικής κρίσης».

Αποσυνδέει την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε σήμερα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση όσον αφορά τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης, όμως αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να καθυστερήσει η χώρα και άλλο την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.

«Η αξιολόγηση, όπως κατάλαβα κατά την τελευταία συνάντηση του Eurogroup και θα καταλάβω και στην επόμενη συνάντηση την Δευτέρα, δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή ως τώρα η Ελλάδα ��εν έχει επιτύχει ό,τι έχει συμφωνηθεί για αυτή την αξιολόγηση. Δεν είναι θέμα των Θεσμών, είναι μόνο της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Είναι όμως θέμα των Θεσμών να βρουν μια λύση», είπε ο Σόιμπλε από το Λονδίνο.

«Γνωρίζω πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα λόγω της επιπρόσθετης προσφυγικής κρίσης, η οποία αποτελεί μεγάλη πρόκληση αλλά (η Ελλάδα) έχει συμφέρον να μην χρησιμοποιήσει τη μεταναστευτική κρίση για να μην τηρήσει τις συμφωνίες για την αξιολόγηση», είπε.

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι αν η Γερμανία έκλεινε τα σύνορά της, η Ελλάδα εντός 48 ωρών θα ήταν ένα αποτυχημένο κράτος, ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που την στηρίζει.

Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην θεωρηθεί ότι χρησιμοποιεί την μεταναστευτική κρίση προκειμένου να μην εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνηθεί για την υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, διότι, όπως είπε, ό,τι έχει συμφωνηθεί, πρέπει να τηρηθεί:

«Αν θέλεις να βελτιώσεις την ανταγωνιστικότητα - και η Ελλάδα είναι πολύ ειδική περίπτωση - είναι δύσκολο να το πετύχεις χωρίς το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης, στο οποίο κάποια ευρωπαϊκά κράτη είχαν συνηθίσει για δεκαετίες. Είναι δύσκολο, αλλά καλή τύχη και νομίζω ότι είμαστε όσο πιο υποστηρικτικοί μπορούμε», συμπλήρωσε.