«Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού» είναι η απάντηση που δίνει το ΔΝΤ -δια στόματος Τζέρι Ράις- στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στα περί πιέσεων από το Ταμείο για μειώσεις στις συντάξεις.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, τόνισε πως στις Βρυξέλλες σημειώθηκε καλή πρόοδος στις συνομιλίες, παρουσία του Πολ Τόμσεν και πρόσθεσε: «Θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια συντομότερα από το αναμενόμενο αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία».

«Συμμεριζόμαστε την αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό αλλά και εμείς πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας και να την κάνουμε σωστά» υπογράμμισε ο Ράις, ο οποίος άφησε και αιχμές κατά της Ελλάδας και της ΕΕ για την αξιολόγηση: «Η ΕΕ και η Αθήνα έχουν θέσει από τον περασμένο Αύγουστο υπερφιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, συνεχίζει -κατά το Ταμείο- να υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης του 4 με 5% του ΑΕΠ, που καθιστά δύσκολη την επίτευξη των στόχων. Αυτό σημαίνει νέα μέτρα ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κενό! «Εμείς επιζητούμε ΡΕΑΛΙΣΜΟ στην δημοσιονομική προσαρμογή» τόνισε ο Ράις.

Ο ίδιος επεσήμανε με νόημα πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να πάρει πολιτικές αποφάσεις και ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί η Λαγκάρντ να διαφοροποιείται από τις απόψεις τον τεχνοκρατών».

Τέλος, όσον αφορά το προσφυγικό, ο Ράις σημείωσε πως στην Ουάσινγκτον είναι γνώστες του μεγέθους της ανθρωπιστικής κρίσης και επεσήμανε πως «εκφράζουμε την συμπάθεια και τη συμπαράστασή μας στην Ελλάδα».