Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία αναφέρθηκε στους 4 άξονες των ελληνικών θέσεων ενόψει της συνόδου κορυφής της Δευτέρας. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, σύμφωνα με την ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, ότι η απόφαση της προηγούμενης συνόδου δεν τηρήθηκε και κράτη-μέλη επί της βαλκανικής οδού ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της Ε.Ε.

«Αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη, αλλά και μη ανεκτή από την Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός. Τα βασικά προβλήματα στα οποία αναφέρθηκε είναι ο περιορισμός της ροής στα Βόρεια Σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία.

Σε ότι αφορά το εσωτερικό, πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι προφανώς δύσκολη αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση και αυτές αφορούν το εσωτερικό της χώρας την Ευρώπη και την Τουρκία.

Σύμφων�� με την εισήγηση του πρωθυπουργού, κορμός των ελληνικών θέσεων στην Σύνοδο Κορυφής, είναι οι θέσεις που διατυπώθηκαν δημόσια και στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και βασίζονται στους παρακάτω άξονες:

1.Διαχείριση του Προσφυγικού:

-Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

- Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων. Θα επικαλεστεί τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.

- Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες

2. Μετεγκατάσταση:

-. Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

3. Οικονομική βοήθεια:

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας. Ο��κονομική βοήθεια: Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

4. Τουρκία:

Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση. Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση. Όπως συμπλήρωσε ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, ενώ η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής ��ολιτικής, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα επί των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το «εσωτερικό μέτωπο» ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα και «ο διυπουργικός συντονισμός αποδίδει ικανοποιητικά». Όπως ενημέρωσε συντονιστής της ομάδας διαχείρισης είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κρίσιμο» να έχει η κυβέρνηση στο ζήτημα μαζί της τις τοπικές κοινωνίε, και «εξίσου κρίσιμο», να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες. « Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθεί διεθνές κίνημα στήριξης των προσφύγων με την συμβολή όσων προσφέρουν την στήριξή τους. «Είναι εξαιρετικά βοηθητικές για την Ελλάδα οι παρεμβάσεις του Πάπα, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, αλλά και διανοουμένων, καλλιτεχνών και ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.