​Αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένες ημερομηνίες, καθώς όπως είπε «αυτό γεννά προσδοκίες που όταν δεν βγαίνουν δημιουργούνται απογοητεύσεις».

«Οι παίκτες πλέον που θέλουν λύση είναι περισσότεροι από τους παίκτες που δεν θέλουν λύση. Και σε ένα λογικό κόσμο δεν μπορεί όταν οι περισσότεροι παίκτες θέλουν την λύση, αυτή η λύση να είναι μακριά …Και ελπίζω ότι ζούμε σε ένα λογικό κόσμο…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, ενώ ερωτηθείς αν αυτές οι λύσεις θα δοθούν στο Eurogroup της Δευτέρας ή αν τα χρήματα θα μας δοθούν λίγα λίγα απάντησε:

«Οι Ευρωπαίοι πιστεύω ότι δεν θέλουν να κλωτσάνε το ντενεκέ στο να πάει πιο κάτω η αξιολόγηση… εμένα δεν με ενδιαφέρει το τεχνικό κομμάτι αλλά η ουσία να είναι μια λύση που εντός και εκτός της Ελλάδα θα κάνει όλους να νιώσουν ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα…».

Ο κ. Τσακαλώτος δεν έκρυψε ακόμα και την ανησυχία του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ, κάτι που εξέφρασε και στη χθεσινή ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της ΕΕ.

«Χθες είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Επιτροπή Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τους εξέφρασα την έντονη ανησυχία μου για την καθυστέρηση από πλευράς του ΔΝΤ. Όταν οι Θεσμοί είχαν αναχωρήσει από την Ελλάδα, είχαν πει ότι θα έρθουν σε 10 ημέρες, εγώ προσπάθησα να τους πιέσω να επιστρέψουν σε μια εβδομάδα, τώρα έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχουν ακόμα έρθει», είπε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε:

«Εξήγησα ότι οι διαφορές που έχουν προκύψει είναι μέσα το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα περίμενε κανείς να υπάρχει, αλλά το ΔΝΤ κρατάει μια πολύ πιο σκληρή στάση… Η πιέσεις που ασκούνται σε αυτή την διαπραγμάτευση είναι σε δύο πλευρές. Από τη μία υπάρχει η πίεση προς εμάς να κάνουμε κάποια πράγματα και από την άλλη προς τους Ευρωπαίους να κάνουν και αυτοί κάποιες αναθεωρήσεις. Το ΔΝΤ δεν πιέζει γιατί δεν έχει πειστεί από την πρότασή μας για το ασφαλιστικό και θέλουν περισσότερες περικοπές.

Ζητούν τις περικοπές αυτές λέγοντας ότι με άλλο τρόπο δεν μπορεί να υπάρξει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πλεονάσματος που έχει προβλεφθεί για το 2018 καθώς δεν μπορούμε να κόψουμε από κάπου αλλού. Εμείς, όμως τους λέμε ότι είναι αδιανόητο να υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν, όταν από το καλοκαίρι που είχε γίνει αυτή η συζήτηση έχει προκύψει βελτίωση της ανάπτυξης, από το -2% τώρα είναι στο 0,6 με 0,7% ενώ είχαμε και περισσότερα έσοδα από τα μέτρα της φοροδιαφυγής που έχουν αρχίσει να αποδίδουν…».

Επεσήμανε επίσης πως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως οι τρέχουσες συντάξεις δεν μπορούν να κοπούν περισσότερο, αφού την τελευταία πενταετία έχουν υποστεί 11 μειώσεις, αλλά και γιατί με αυτές οι συνταξιούχοι βοηθούν τα άνεργα παιδιά και τα εγγόνια τους.

«Είχαμε μεγάλη ανταπόκριση από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου χθες και μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι δεν κατανοεί γιατί καθυστερεί το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι ο χρόνος είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και ότι όσο αυτή καθυστερεί δημιουργεί προβλήματα οικονομικά, πολιτικά που επιτείνουν τους κινδύνους για να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση», είπε.