​Με σύνθημα «βάζουμε τάξη στο σπίτι μας, παίρνοντας λίγα από πολλούς», παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, το σχέδιό του για την εξυγίανση των οικονομικών του κόμματός του.

Όπως είπε, το σχέδιό του στηρίζεται στη διαφάνεια, η οποία είναι αίτημα των πολιτών και απαραίτητη προϋπόθεση για να δομηθούν στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης, στον σεβασμό στο φορολογούμενο, αλλά και στην ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

«Τα κόμματα πρέπει να τα βγάζουν πέρα με τα ετήσια έσοδά τους. Θα εισηγηθώ καταστατική πρόβλεψη που να απαγορεύει στα κόμματα να δανείζονται», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση της ΝΔ, η οποία χρωστά 214 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες και έχει ετήσιες δαπάνες που φτάνουν τα 8,2 εκατ. ευρώ, όταν τα ετήσια έσοδα της είναι 4,2 εκατ. ευρώ.

«Το 60% πηγαίνει προς κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων. Άρα μένει 1,8 εκ ευρώ για κάλυψη ετήσιων δαπανών. Η ΝΔ πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, παρουσιάζοντας τους στόχους του νέου οικονομικού προγράμματος.

Τόνισε ακόμα ότι θέλει οι ετήσιες δαπάνες να πέσουν μέσα σε 3 χρόνια από τα 8,2 εκατ. ευρώ στα 2,5 εκατ. ευρώ, να μειωθούν δηλαδή οι ετήσιες δαπάνες κατά 70% και παραδέχθηκε ότι θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε και το «επιθετικό» όπως το περιέγραψε πρόγραμμα ιδιωτικής χρηματοδότησης.

«Σήμερα είμαστε σε μια κατάσταση όπου ένα κομμάτι της κρατικής χρηματοδότηση θα πηγαίνει σε αποπληρωμή χρέους. Θέλουμε όμως να καλύπτουμε τις ετήσιες δαπάνες από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Η ΝΔ θα βασιστεί σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες ιδιωτικές χορηγίες. Η ΝΔ ανήκει στα μέλη της. Θέλουμε χορηγίες αλλά θέλουμε και να πάρουμε λίγα από πολλούς. Να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα όπου τα μέλη θα μπορούν να συνεισφέρουν στο κόμμα μικρά ποσά», είπε και παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα www.nd.gr/donate όπου θα μπορούν τα μέλη να στηρίζο��ν οικονομικά τη ΝΔ με απόλυτη διαφάνεια.

«Έχουμε υποχρέωση να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά και να μην επιβαρύνουμε τον Έλληνα φορολογούμενο. Εύχομαι το παράδειγμα της ΝΔ να το ακολουθήσουν και άλλα κόμματα. Τα κόμματα είναι πυλώνες του δημοκρατικού μας συστήματος. Η απαξίωσή τους υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατία. Βάζουμε σε τάξη τα οικονομικά του κόμματος και προτείνουμε ένα διαφορετικό μοντέλο χρηματοδότησης του κόμματος», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.