​Την πεποίθηση ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται από όλους επανέλαβε ο πρωθυπουργός μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε προκλητικη την επιδεικτική άρνηση πολλών κρατών – μελών της ΕΕ να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων και τόνισε πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Τουσκ συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός από όλους στην πιο βασική αρχή της ΕΕ που είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε στον Ντ. Τουσκ πως η Ελλάδα ως προς την προσφυγική κρίση έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της.

«Η ανταπόκρισή μας ήταν άμεση και δεν αφορά μόνο στις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ, αφορά κυρίως το καθήκον μας απέναντι στις βασικές αξίες μας και στον πολιτισμό μας. Όταν έρχονται στη χώρα μας άνθρωποι αδύναμοι, κυνηγημένοι που χρειάζονται βοήθεια, τους προστατεύουμε και δεν ασκούμε βία εις βάρος τους. Ο πολιτισμός κάποιων άλλων είναι διαφορετικός. Η Ελλάδα θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μη μείνει ούτε ένας άνθρωπος αβοήθη��ος», είπε.

"H EE πρέπει να αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος - Δε θα γίνουμε αποθήκη ψυχών"

Ο Α. Τσίπρας τόνισε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση αναμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος μόνη της και να τηρήσει τη βασική της αρχή που είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της.

«Πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων με αξιοπρεπείς συνθήκες, προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη κατανομή. Θα απαιτήσουμε να γίνει τάχιστα η διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και απευθείας από την Τουρκία προσφύγων που ζητούν άσυλο από χώρες της ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Παράλληλα θεωρούμε απαραίτητη την αρχή μια συγκεκριμένης πολιτικής από πλευράς ΕΕ για την επιστροφή παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν αβοήθητο, θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις αξιοπρεπούς, αλλά περιορισμένης εγκατάστασης. Δε θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, δε θα αναλάβει για μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση, ούτε περισσοτέρους, ούτε λιγότερους πρόσφυγες από όσους της αναλογούν στην Ευρώπη των 28».

"Με γρήγορους ρυθμούς η χρηματοδότηση στην Ελλάδα για το προσφυγικό"

Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ακόμα ότι απαιτείται και η ανάλογη χρηματοδότηση για την κατασκευή υποδομών και πρόσληψης προσωπικού, αλλά και την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας σε είδη και εξοπλισμό.

Σημείωσε μάλιστα ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση θα γίνει με ταχείς ρυθμούς και ότι οι ανάγκες θα ορίζονται από τις ελληνικές αρχές σε συνεργασία με την Κομισιόν.

"Να σταματήσουν και να απορριφθούν οι μονομερείς ενέργειες"

Αυστηρό μήνυμα όμως έστειλε και στις χώρες που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες.

«Ζητάμε να σταματήσουν και να απορριφθούν οι μονομερείς ενέργειες στην Ευρώπη και οι λογικές αποκλεισμού χωρών μελών που τις αφορούν. Οι ενέργειες που έγιναν τις τελευταίες μέρες ήταν απαράδεκτες και πρέπει να αποδοκιμαστούν. Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και τις υποχρεώσεις της, ολοκληρώσαμε τα hot spot, τακτοποιούμε κάθε πρόσφυγα, πραγματοποιούμε εκατοντάδες επανεισδοχές παράνομων μεταναστών και με ταχύτατους ρυθμούς κατασκευάζουμε κέντρα μετέγκαταστασης και προσωρινής διαμονής που υπερβαίνουν τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να εφαρμόσουμε τη Συνθήκη του Σένγκεν και την ίδια στιγμή σε αντίθεση με ��λλους, προασπίζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο και τη σύμβαση της Γενεύης που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού Δικαίου», είπε και συμπλήρωσε με κατηγορηματικό τρόπο:

«Δεν πραγματοποιούμε, ούτε πρόκειται, επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, διακινδυνεύοντας ζωές ανθρώπων και παιδιών».

Aναφέρθηκε επίσης και στον κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση της προσφυγικής ��ρίσης και εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης.

"Κινδυνεύει η συνοχή της Ευρώπης"

«Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας απαιτεί μια συγκροτημένη προσπάθεια από ΕΕ να στηρίξει την κατάπαυση του πυρός στη Συρία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Απαιτεί εντατικοποίηση της συνεργασίας με την Τουρκία για τη μείωση των ροών και προσβλέπω θετικά στη σύνοδο κορυφής γι’ αυτό», τόνισε.

Ανακοίνωσε παράλληλα, πως την Τρίτη θα βρεθεί στη Σμύρνη στο πλαίσιο του 4ου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία, όπου και βασικό αντικείμενο θα είναι η από κοινού προσπάθεια για την επίλυση του προσφυγικού.

«Σταθερή πεποίθησή μου είναι ότι ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε πρέπει να διατηρήσουμε τους διπλωματικούς διαύλους ανοιχτούς και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες συνεργασίας. Η κρίση είναι διεθνής και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της ΕΕ και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και παίρνει αποφάσεις. Σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις πρέπει να ανταποκριθούμε από κοινού και αυτό σημαίνει περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη συνεργασία και αυστηρή τήρηση των κοινών μας κανόνων και συνέπειες σε αυτούς που δεν τους τηρούν, αλλιώς φοβάμαι ότι πέρα του προσφυγικού θα έχουμε αν αντιμετωπίσουμε μια κρίση συνοχής της ΕΕ», κατέληξε ο Α. Τσίπρας.