​Την άποψη πως ακόμα και αν μας διέγραφαν ολόκληρο το χρέος η Ελλάδα θα συνέχιζε να έχει τα ίδια προβλήματα- αν η οικονομία της δεν εκσυγχρονιστεί -και πως ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε μείωση των δημοσιονομικών στόχων λόγω του προσφυγικού, εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας την Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ.Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση επί της ουσίας ζητάει αν και όταν οι δημοσιονομικοί στόχοι εκτροχιαστούν, λόγω εξόδων που θα κάνει η χώρα στο προσφυγικό, αυτό να αποτελέσει παράγοντα, ο οποίος θα συνυπολογιστεί.

Επιπλέον, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, ο κ.Τσακαλώτος εξήγησε ότι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα «συγκριτικά της πλεονεκτήματα» που εντοπίζει στον τομέα των τροφίμων υψηλής ποιότητας, την αγροτική παράγωγη και τις υπηρεσίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Ο κ.Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ «πιέζει την Ελλάδα και όχι τους Ευρωπαίους», εξηγώντας ότι η βασική διαφορά έγκειται στο εάν και κατά πόσο χρέος και μεταρρυθμίσεις έρχονται ως χρονική αλληλουχία ή ταυτόχρονα.

Επιπλέον, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις εξήγησε ότι τα 6 βασικά θέματα που μένουν ανοικτά για την αξιολόγηση είναι: τα δημοσιονομικά του 2016, αλλά και το πλεόνασμα 3,5% του 2018, η φορολογική μεταρρύθμιση, τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι «η καθυστέρηση της αξιολόγησης θέτει σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία και απειλεί να μας γυρίσει στο σημείο μηδέν», συμφωνεί με τους θεσμούς πως η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει δυναμικά τα κόκκινα δάνεια για να σταματήσει να έχει «τρ��πεζες ζόμπι», όμως θεωρεί τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα αντιπαραγωγικά.

Τέλος, ο κ.Τσακαλώτος αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του επεξηγώντας τις διαφωνίες της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, την α��τίθεση σε νέες περικοπές συντάξεων, κάτι που όπως λέει έχει συμβεί έντεκα φορές.

Επιπλέον, υπεραμύνθηκε των πολιτικών διορισμών σε θέσεις παραγωγής πολιτικής, π.χ. όπως είπε στις τράπεζες και ζήτησε από τους Έλληνες να είναι αλεπούδες και όχι σκαντζόχοιροι, αναφερόμενος στην εξωστρέφεια που οφείλει να έχει για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θέλουν να τη δουν να επιτυγχάνει.