Την αντίδραση των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών προκάλεσαν τα «υπονοούμενα» που διατύπωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης σε σημερινή του συνέντευξη σχετικά με τα πόθεν έσχες των δημοσιογράφων και των καναλαρχών αλλά και για την «διαφάνεια» στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash ο κ. Σπίρτζης κάλεσε την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ) «να πάρει πρωτοβουλία διαφάνειας», σχετικά με τα πόθεν έσχες δημοσιογράφων και καναλαρχών, μιλώντας «και για το παρελθόν και για το παρόν και για το μέλλον».
Κύκλοι της ΕΙΤΗΣΕΕ επισημαίνουν σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού, ότι «υπάρχει πλήρης διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών- μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ, η δε κατά το Σύνταγμα και το νόμο αρμόδια για τον έλεγχο αυτού αρχή, το ΕΣΡ, τηρεί πλήρες και διαρκώς ενημερωμένο αρχείο σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων ΜΜΕ, γεγονός το οποίο μπορεί να διαπιστώσει ο ίδιος ο κ. Υπουργός όσο και κάθε πολίτης επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα του ΕΣΡ ή ακόμα και να απευθυνθεί προς αυτό για να λάβει περισσότερες πληροφορίες».
Αναφέρουν επίσης ότι «ομοίως, η κατάθεση δηλώσεων πόθεν έσχες των κατά νόμω υπόχρεων προσώπων των σταθμών στις αρμόδιες αρχές, γνωστοποιείται στο ΕΣΡ, κατά τα προβλεπόμενα».
Όσον αφορά το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων, οι κύκλοι της ΕΙΤΗΣΕΕ τονίζουν ότι «ο κ. Υπουργός θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία ελέγχου των σχετικών δηλώσεων, στην οποία και αυτές κατατίθενται ή/και στην ΕΣΗΕΑ, καθώς η ΕΙΤΗΣΕΕ δεν είναι βεβαίως αρμόδια για ζητήματα που αποτελούν προσωπικά δεδομένα τρίτων. Αν οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση ζητούσε κάτι αντίστοιχο από εργαζομένους της, η Κυβέρνηση θα κατέκρινε την κίνηση ως καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και προσωπικών δεδομένων».
Οι ίδιοι κύκλοι καταλήγουν: «Δεν κατανοούμε προς τι λοιπόν αυτή η “πρόσκληση” ή το υπονοούμενο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σπίρτζης ανέφερε στην ίδια συνέντευξη ότι ετοιμάζει επτά εξώδικα για αντίστοιχα ρεπορτάζ ΜΜΕ που θεωρεί ότι τον προσβάλλουν και ανέφερε ότι θα ξεκινήσει «διάλογος» και για τις ραδιοφωνικές συχνότητες.