Χώρα εγκατάστασης προσφύγων από χώρα «τράνζιτ» (μετακίνησης σε άλλες χώρες) θα γίνει η Ελλάδα για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια , δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη συνάντηση που είχε σήμερα με το ΔΣ της ΚΕΔΕ και τη σύσκεψη που είχε με Δημάρχους και Περιφερειάρχες!
Μάλιστα, ο κ. Μουζάλας σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο προσφυγικό, εκτίμησε ότι δεν θα ανοίξουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας στην Ειδομένη, αλλά και ότι θα χρειαστεί να φιλοξενήσουμε περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες!
«Δεν είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Σε λίγο διάστημα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να πάνε στις χώρες που θέλουν» ανέφερε ο κ. Μουζάλας , ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει να ανοίξουν hot spot παντού και ζήτησε από τους δημάρχους να τον στηρίξουν.
Όπως υπογράμμισε, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει κανείς πρόσφυγας ή μετανάστης περιπλανώμενος στους δρόμους, ενώ παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στον τουρισμό.
Όπως επίσης ενημέρωσε, πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο 40 δομές και κάθε εβδομάδα πρέπει να προστίθενται 15.000 -20.000 θέσεις σε υποδομές για πρόσφυγες και μετανάστες.
Συμφώνησε ακόμη να γίνουν 1.600 προσλήψεις στου δήμους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες σε προσωπικό για τους χώρους φιλοξενίας.
Μουζάλας: «Μπούρδα αυτό που είπε ο Ξυδάκης» για το δημογραφικό και τους πρόσφυγες!
Εντύπωση προκάλεσε πάντως ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε «μπούρδα» την πρόσφατη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκου Ξυδάκη ότι το προσφυγικό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του… δημογραφικού!
Όπως διευκρίνισε, από επιστημονική άποψη αν ειπωθεί κάτι τέτοιο σε σχετικό συνέδριο είναι σωστό, αλλά δεν αντέχει στην κοινωνία.
Ο κ. Μουζάλας ανέφερε επίσης ότι από εδώ και πέρα η έμφαση πρέπει να δοθεί σε τρία σημεία: Ενσωμάτωση, κράτηση (για τους πρόσφυγες) και μόνιμη διαμονή (για όσους τελικά δεν θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα).
Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ για το προσφυγικό στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR