Με σύμμαχο… τη Μέρκελ, που για ακόμη μία φορά ξεκαθάρισε πως δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη της η Ελλάδα, και με το βέτο να υποχωρεί ως προοπτική θα πάει τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός θα έχει την Πέμπτη υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο το προσφυγικό και οι ελληνικές θέσεις που θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο αναμένεται να κυριαρχήσουν, ενώ στη διάρκεια της ημέρας θα συναντήσει τον Ντόναλντ Τουσκ που θα βρεθεί στην Αθήνα πριν πετάξει για Τουρκία όπου θα συναντήσει τον Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στους πολιτικούς αρχηγούς στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, προσβλέποντας σε διαμόρφωση ενιαίας εθνικής γραμμής για το προσφυγικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασίλης Λεβέντης, από την πλευρά τους, έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν στηρίζουν την προοπτική ενός βέτο από την Ελλάδα ως διαπραγματευτικό όπλο, με το Μαξίμου πάντως να δείχνει να απομακρύνεται από το βέτο προκειμένου να μην μπουν εμπόδια στις διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση.

Ήδη, ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα με τη συνέντευξη του στην ιταλική Corriere della Sera, όπου υπογράμμισε πως «είναι αναγκαία η συμμετοχή όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατανομή των προσφύγων, όχι σε εθελοντική, αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας».

Οι «κόκκινες γραμμές» που θα θέσει στη Σύνοδο ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργικός θα πάει στις Βρυξέλλες με ατζέντ�� πέντε σημείων για το προσφυγικό:

Δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών
Επιτάχυνση μετεγκατάστασης προσφύγων
Καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από Τουρκία
Αποκλεισμό μονομερών ενεργειών
Δέσμευση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα