​Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει 150.000 πρόσφυγες, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, οι προσφυγικές ροές είναι διαχειρίσιμες, επισημαίνοντας ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν χρειάζεται πανικός, αλλά νηφαλιότητα.

Δεν έκρυψε ωστόσο το μεγάλο του εφιάλτη, που είναι να ξεσπάσει μία ακόμα μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή που θα φέρει προς τα μέρη μας δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες.

Όσο για τη στάση των Σκοπίων που έκλεισαν τα σύνορα στην Ειδομένη και αφήνουν να περνά ένας εξαιρετικά μικρός αριθμός προσφύγων, ο υπουργός Εξωτερικών είπε:

«Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενθουσιάστηκε με τον ρόλο που της έδιναν η Αυστρία, η Ουγγαρία κλπ και θεώρησε ότι θα λύσει το πρόβλημά της. Η εκτίμηση που τώρα κάνουμε είναι ότι έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν ότι τους χρησιμοποιούν. Αυτό που έχουμε να κάνουμε με την ΠΓΔΜ είναι να καταλάβουν ότι θα έχουν κόστος αν συνεχίσουν- και το καταλαβαίνουν σιγά σιγά- και δεύτερον ότι τους χρησιμοποιούν και δεν είναι προς το δικό τους συμφέρον».

Τέλος σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας τόνισε:

«Εκνευρισμό καταγράφω στο Αιγαίο όχι ένταση. Δεν θα το έλεγα επιθετικότητα αλλά νευρικότητα της Τουρκίας. Δε νομίζω ότι η Τουρκία θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα αλλά να ηγεμονεύσει στην περιοχή. Έχουμε δίαυλους επικοινωνίας. Ο Ερντογάν δεν έχει κάνει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. Εγώ το θεωρώ θετικό αυτό».