​«Οι μετανάστες πρέπει να καταγράφονται στην Ελλάδα και στη συνέχεια να κατανέμονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ». Αυτό δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η δήλωση αυτή της κυρίας Μέρκελ είναι σαφής ένδειξη ότι το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο πλέον να επιτρέψει σε παράνομους μετανάστες να ταξιδέψουν από την Ελλάδα στη Γερμανία και να ζητήσουν άσυλο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε ακόμα τις χώρες της ΕΕ να σταματήσουν την πολιτική μη συμμετοχής στο προσφυγικό, αλλά και να αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατό τη Συνθήκη Σένγκεν για την ελεύθερη διακίνηση.

Μετά από συνάντηση μάλιστα που είχε με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Τ. Ορέσκοβιτς, δήλωσε πως «ένας πρόσφυγας δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι θέλει να πάρει άσυλο σε μία συγκεκριμένη χώρα της ΕΕ».

Η κυρία Μέρκελ σχολίασε και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ειδομένη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να συγκριθούν με τα επεισόδια που έγιναν στα σύνορα της Ουγγαρίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Νομίζω ότι οι δύο καταστάσεις δεν συγκρίνονται. Τώρα έχουμε ξεκινήσει μια σειρά προετοιμασιών στην Ελλάδα, κάποια από τα hotspots λειτουργούν. Υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας και πρέπει οι πρόσφυγες να τα χρησιμοποιούν. Είναι ξεκάθαρο: Υπολογίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός καταμερισμού των προσφύγων από την Ελλάδα, καθώς είναι η χώρα που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Υπογράμμισε πάντως ότι οι εικόνες στην Ειδομένη αποδεικνύουν πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση.