Πυρά για την προσφυγική κρίση και τη διαχείρισή της αλλά και το ρόλο του ΝΑΤΟ αντάλλαξαν ο Δημήτρης Βίτσας και η Ντόρα Μπακογιάννη στην πρωινή εκπομπή του Mega.

«Εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να οργανωθεί, να δημιουργήσει τις προδιαγραφές για να προφυλάξει τον ελληνικό λαό, θα βρεθεί σε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση τις επόμενες ημέρες» ��όνισε η κα Μπακογιάννη, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της τις εξελίξεις.

Η βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για ανικανότητα στους χειρισμούς και άρνηση της πραγματικότητας από την κυβέρνηση και εκτίμησε πως «πρέπει επιτέλους να αποφασίσει τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου που θα βοηθήσει στη διαχείριση του προσφυγικού».

«Δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και βρισκόμαστε με μία Τουρκία που αμφισβητεί το σύνολο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» σημείωσε η ίδια, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο.

Συνεχίζοντας, ξεκαθάρισε πως ο διαχωρισμός μεταξύ μεταναστών και προσφύγων πρέπει να γίνεται στην πηγή, ενώ τόνισε πως ευθύνεται και η Ευρώπη για την έλλειψη μεταναστευτικής π��λιτικής.

Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, επισημαίνοντας το θέμα που προέκυψε με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας και την απαγόρευση της Τουρκίας να προσγειωθεί στη Μυτιλήνη και τονίζοντας πως «η βασική πολιτική συμφωνία με το ΝΑΤΟ, στην οποία είχε συμφωνήσει και η ΝΔ, ήταν η επαναφορά των προσφύγων στα παράλια».

Ο Δημήτρης Βίτσας, από την πλευρά του, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιλυθούν τα ζητήματα και τα προσχώματα που θέτει η Τουρκία αναφορικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Όπως τόνισε, η συμφωνία που έχει υπογραφεί από τα εμπλεκόμενα μέλη προβλέπει «παρατήρηση, καταγραφή και ενημέρωση» της κατάστασης που επικρατεί ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια.

Αναφορικά με το περιστατικό με τη Γερμανίδα υπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για «αιτιάσεις της Τουρκίας για εξωτερική και εσωτερική χρήση», ξεκαθαρίζοντας πως θα αντιμετωπιστούν όπως και στο παρελθόν καθώς «εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, στο μυαλό μας δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες». Χαρακτήρισε, ωστόσο, το θέμα ως «επιμέρους ζήτημα», κάνοντας την κα Μπακογιάννη να γουρλώσει τα μάτια και να πει απορημένη: «Μα, το γερμανικό καράβι (σ.σ.: του ΝΑΤΟ) είναι στα ελληνικά χωρικά ύδατα»!

Συνεχίζοντας, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι η ταυτοποίηση γίνεται στα κέντρα πρώτης υποδοχής για να συμπληρώσει ότι το 95% των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες, ποσοστό με το οπο��ο διαφώνησε η κα Μπακογιάννη.

«Μπορούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα προς όφελος της χώρας και της Ευρώπης, να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.