​Πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα στη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει εμφανίζεται η Γερμανία, με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να προσπαθεί να ισορροπήσει τα βάρη της εισροής των προσφύγων στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικές είναι οι τελευταίες δηλώσεις της κας Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι δεν θα αφήσει την χώρα μας να πέσει στο χάος, αφήνοντας αιχμές για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Αυστρία.

Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία φαίνεται να είναι έτοιμη να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στην Ελλάδα, αναφορικά με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο αποτελεί ακόμη "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, σύμφωνα με πρόσωπο εξοικειωμένο με τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ στο παρελθόν η Γερμανία απαιτούσε περικοπές συντάξεων, τώρα θα έμενε ικανοποιημένη με έναν συνδυασμό μέτρων που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, όσο οι Θεσμοί θα εξετάζουν την πρόοδο της Ελλάδας στην υλοποίηση του συνόλου των μεταρρυθμίσεων.

Αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και απαιτούνται περικοπές στις συντάξεις, ο γερμανός εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ δήλωσε τη Δευτέρα, ότι η χώρα του δεν θα σταθεί εμπόδιο σε κάποια "λογική λύση" πο�� θα διασφαλίζει ένα βιώσιμο ελληνικό προϋπολογισμό.

Το πρακτορείο Bloomberg υπενθυμίζει την πρόταση της Αθήνας στους Θεσμούς για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού που περιλαμβάνει λύσεις, όπως η αύξηση των υποχρεω��ικών εισφορών των υπαλλήλων, των εργοδοτών και των αγροτών, που προκάλεσαν αντιδράσεις.