Να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα στο ζήτημα του προσφυγικού ζήτησε ευθέως από τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ , στη συνάντηση που είχε σήμερα μαζί του στη Βιέννη!

Ο κ. Τουσκ, συνεχίζοντας τις επαφές ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, αναχώρησε στη συνέχεια για την Κροατία και αύριο θα βρεθεί στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ακολούθως θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε συγκεκριμένα μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει: «Η ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ωρών αποτελεί ένα τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας, όπως και η επιστροφή στην εφαρμογή της Σένγκεν».
Ο Τουσκ προσθέτει ότι η επαναφορά των αποτελεσματικών ελέγχων στα σύνορα δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά παραδέχεται ότι «δεν υπάρχει εναλλακ��ική» και ζητά να γίνεται με «συντονισμένο τρόπο». Σε διαφορετική περίπτωση αναφέρει ότι υπάρχει «κίνδυνος περαιτέρω διάβρωσης της εμπιστοσύνης».
Ζητά ακόμη «να αντιμετωπίσουμε μαζί τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της απόφασής μας» και υπογραμμίζει ότι «η χώρα που πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο είναι η Ελλάδα».
Για την χώρα μας επίσης αναφέρει ότι «ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα ανεβαίνει, όχι επειδή θέλουν να κάνουν την Ελλάδα σπίτι τους, αλλά επειδή ελπίζουν ότι από την Ελλάδα θα προχωρήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Σημειώνει ακόμη ότι σ�� καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για βελτίωση της συνεργασίας της ΕΕ με τους γείτονές της και ειδικά με την Τουρκία. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει σημαντική οικονομική στήριξη, αλλά αναμένουμε πιο ενεργή δέσμευση από τους εταίρους μας ως προϋπόθεση για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή» τονίζει.