​Με… καπουτσίνο και κουλουράκια κουβέντιασαν για το προσφυγικό πρόβλημα που «πνίγει» την Ελλάδα οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ταξίδεψε στην Αμερική την Τρίτη, και ο αμερικανός ομόλογος του, του επεφύλαξε μια έκπληξη! Αν και συνήθως τέτοιες συναντήσεις γίνονται στα υπουργεία, σε αυτήν την περίπτωση, ο κ.Τζον Κέρι έκανε μια εξαίρεση: προσκάλεσε τον κ.Σταϊνμάγερ για διαβουλεύσεις σε ένα πολύ γνωστό ιταλικό καφέ, το καφέ Μιλάνο.

patio2.jpgnight2_1.jpg

Η συνάντηση, σύμφωνα με την deutsche welle, είχε και μια αύρα αποχαιρετισμού, διότι ανεξαρτήτως έκβασης των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, τον επόμενο Νοέμβριο ο Τζον Κέρι, ηλικίας 72 χρονών, δεν θα είναι πια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον γερμανό υπουργό, «Πως κρίνει το ότι οι ΗΠΑ δέχονται πολύ μικρό αριθμό προσφύγων;», ο κ.Σταϊνμάγερ δήλωσε πως «δεν υπάρχει μια μόνο απάντηση στο προσφυγικό ρεύμα των ημερών. Όντως η Ευρώπη και κυρίως ορισμένες χώρες της φέρουν το μεγαλύτερο βάρος. Αλλά δεν υπάρχει μόνο μια απάντηση, αλλά πλειάδα, όπως συναντήσεις με τις γειτονικές χώρες της Συρίας και την Τουρκία. Αλλά χρειαζόμαστε τη συμβολή και των ΗΠΑ, που μπορεί να είναι η αποκλιμάκωση της διένεξης στη Συρία με μείωση των προσφυγικών πιέσεων. Υπό αυτήν την έννοια η συμβολή των ΗΠΑ είναι σημαντική».

Σχολιάζοντας τις δραματικές εικόνες με τα δακρυγόνα από τη μεθόριο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, ο κ.Σταϊνμάγερ τόνισε ότι «οι εικόνες που είδαμε αποτελούν απόδειξη ότι εθνικές μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν τη λύση. Μπορεί κανείς να απωθήσει το προσφυγικό, να μεταφέρει το πρόβλημα από τη μια χώρα στην άλλη, χωρίς να βρεθεί λύση. Έγινε σαφές ότι χρειαζόμαστε κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση. Ελπίζω ότι το Συμβούλιο Κορυφής της 7ης Μαρτίου θα οδηγήσει στην αύξηση της ετοιμότητας συνεργασίας στην ΕΕ».