«Όχι, εγώ βέτο δεν δίνω! Γιατί βέτο κάνουν όσες χώρες χάνουν το παιχνίδι. Τότε πρέπει να φύγει ο κ. Τσίπρας. Αν ζητήσει βέτο (στο συμβούλιο αρχηγών) καλό είναι να τα μαζεύει. Διότι βέτο, όσοι θέτουν, έχουν χάσει το παιχνίδι της διπλωματίας» ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5, για το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή.
«Όταν φτάσει η Ελλάδα να ασκήσει βέτο, ποιος χαίρεται; Η Τουρκία, οι ευρωσκεπτικιστές, δηλαδή να έχεις σύμμαχο τη Μέρκελ - γιατί τώρα πια, μόνο η Μέρκελ μας έμεινε ως σύμμαχος, όπως ξέρετε-και να θέτουμε και βέτο, είναι κατ’ελάχιστον ηλιθιότητα. Ελπίζω να μην το έχει βάλει ούτε στο νου του, ο Τσίπρας αυτό, διότι δείχνει, την προεξοφλημένη αποτυχία της διπλωματίας» τόνισε.
Ο κ. Λεβέντης προειδοποίησε για τη διπλωματική πολιτική της κυβέρνησης: «Ναι, θα μείνουμε μόνοι μας, εκτός Σένγκεν, να μειωθεί η περίμετρος του Σένγκεν, να αποδειχθεί ότι οι Αυστριακοί καλώς έπραξαν που συγκάλεσαν τις χώρες ατύπως και εξω-θεσμικά και ότι η Ελλάδα δεν έκανε τα hotspot, εγκαίρω��, συζητούσε για το ΝΑΤΟ, αν θα μπει ή όχι, επί δύο μήνες, για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο το σκεπτόμασταν πάλι, άλλους δύο τρεις μήνες, χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Οι δήμαρχοι τρελάθηκαν και άρχισαν να μη θέλουν hotspot και αρχίσαμε ένα παιχνίδι με τους Δημάρχους, δηλαδή δείξαμε μία χώρα διαλυμένη, προς τα έξω… Θα είναι όλη η ευθύνη δική του (του πρωθυπουργού), θα πέσει η κυβέρνηση μετά, θα απομονωθούμε, θα στραφεί όλη η Ευρώπη εναντίον μας, η Μέρκελ μέχρι ενός ορίου μπορεί να μας στηρίζει. Αυτές είναι κινήσεις πανικού, και από την Αυστρία, την πρέσβειρα, κακώς την ανακαλέσαμε»
Για το σχηματισμό Οικουμενική κάλεσε τον κ. Τσίπρας να δεσμευτεί από τώρα. «Αν τ��ν κάνουν αυτή τη δήλωση, θα σκεφτώ πολλά πράγματα. Αν δηλαδή, πάει στη Βουλή ο Τσίπρας και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και πει: Βρισκόμαστε μπροστά σε συζητήσεις για Οικουμενική και θέτουμε χάριν της χώρας, ένα εθνικό σχέδιο και καλούμε και τον Μητσοτάκη, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, να συμμετάσχουν και να συμβάλλουν και γίνει μία συμφωνία, τότε δεν θα χρειάζομαι ούτε εγώ…» δήλωσε υπαινικτικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.