​Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες βράδυ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Α. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ.

"Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε στον πρωθυπουργό την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Κομισιόν σε σχέση με την προσφυγική κρίση", ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της Κομισιόν Μ. Σχοινάς.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι η σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας με την Τουρκία, έρχεται ως απόρροια των αποφά��εων προηγούμενων Συνόδων και της, όπως είπε, “ανάγκης να εξεταστεί η πορεία των συμφωνιών”, υπό το φως των σημερινών δεδομένων.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τα ποσά που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας για την υποστήριξη των προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επίτροπος αρμόδιος για τη διάθεση των κονδυλίων θα είναι ο κ. Χρ. Στυλιανίδης.

Όσον αφορά την πιθανότητα να χαρακτηριστεί η Τουρκία “ασφαλής τρίτη χώρα”, ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι “η Κομισιόν έχει καταθέσει την πρότασή της”, αλλά “δεν είναι η μόνη πρόταση” και πως στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των οργάνων, η συζήτηση είναι ανοιχτή.

Τέλος η Κομισιόν επέκρινε την κυβέρνηση των Σκοπίων, για τις εικόνες που παρουσιάστηκαν μεταξύ των αρχών και των προσφύγων στα σύνορα, παρότι διευκρίνισε ότι είναι η μόνη αρμόδια για την φύλαξη των συνόρων της.