​Κριτική στην Ευρώπη για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση άσκησε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, από την πρωινή εκπομπή του Mega.

Όπως είπε «η Ελλάδα καλείται να σηκώσει το βάρος ενός παγκόσμιου προβλήματος για το οποίο δεν έχει καμία ευθύνη», ενώ άφησε αιχμές εναντίον των Ευρωπαίων ετέρων μας λέγοντας:

«Δυστυχώς η ΕΕ εκδηλώνει συνεχώς αδυναμίες και έλλειψη νηφαλιότητας, ψυχραιμίας και σχεδιασμού να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη κρίση».

«Δύο στοιχεία θα αποβούν λυτρωτικά για την Ελλάδα, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η κοινή γνώμη βλέπει έναν λαό και τη συμπεριφορά το�� να έχει το στοιχείο του ανθρωπισμού και αυτό δεν μπορεί να πάει χαμένο και δεύτερον όλοι αναγνωρίζουν ότι η ασφάλεια είναι ένα μέγεθος απόλυτης προτεραιότητας για κάθε χώρα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η πιο ασφαλής χώρα, παρά τις δυσκολίες», συνέχισε ο κ. Κουρουμπλής.

Αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση και τις απαιτήσεις του για λήψη νέων σκληρών μέτρων, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως η λύση δεν είναι η περικοπή των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων.

«Το ΔΝΤ έχει μια λογική που είναι έξω από την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όλες αυτές οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν δεν απέδωσαν και σε αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει μια ισχυρή επιχειρηματολογία. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η λογική του ΔΝΤ θα ξεπεραστεί πολιτικά από τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ ώστε η Ελλάδα να βρει την Ιθάκη της, να αλλάξουμε σελίδα και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη», τόνισε.

Τέλος, σχετικά με τον εκλογικό νόμο, σημείωσε πως φιλοδοξεί να φέρει νέα ήθη στην πολιτική ζωή, προσθέτοντας πως «μία από τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος είναι η έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας, η ηγεμονία των ηγεσιών στα κόμματα, με συνέπεια να στραγγαλίζονται ελεύθερες προσωπικότητες που έχουν το κουράγιο και να διαφωνούν».