Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή του Star Channel «στον ενικό» και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Ζούμε την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο- Έχει ευθύνες η ΕΕ»

Μιλώντας για το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι «ζούμε την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το β' παγκόσμιο πόλεμο» και έκανε λόγο για ένα «πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες της χώρας και της κυβέρνησης» .

Ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στην ΕΕ, καθώς όπως είπε «δεν μπορεί στα κρίσιμα θέματα να συνεννοηθεί, να βρει ικανοποιητικές λύσεις και να μοιράσει δίκαια το βάρος».

Στο ερώτημα «αν η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό;», ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως «μπορεί να ήμασταν ανέτοιμοι για τόσο μεγάλε�� ροές προσφύγων, αλλά δεν το υποτιμήσαμε».

Ο κ.Τσίπρας εξήγησε ότι η κυβέρνηση του είχε την διορατικότητα να φτιάξει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ υπενθύμισε ότι ο ίδιος και ο Ιταλός ομόλογος του Ματέο Ρέντσι προειδοποιούσαν την Ευρώπη για την προσφυγική κρίση από τον περασμένο Μάρτιο. «Από τότε προσπαθούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης με την Τουρκία για το προσφυγικό», πρόσθεσε.

«Δεν φταίνε οι δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου για τις προσφυγικές ροές»

Στο ερώτημα «αν οι δηλώσεις της πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κας Τασίας Χριστοδουλοπούλου περί μεταναστών που λιάζονται στο κέντρο της Αθήνας και για ανοιχτούς δρόμους, ώστε να μπαίνουν όλοι πρόσφυγες και να ζητούν άσυλο, λειτούργησαν αρνητικά», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν έχουμε σήμερα αυτές τις προσφυγικές ροές εξαιτίας των δηλώσεων της κας Χριστοδουλοπούλου.

«Άδικη η κριτική που γίνεται στην Μέρκελ»

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «άδικη» και την κριτική που γίνεται στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ από την ακροδεξιά για τις δηλώσεις της στο προσφυγικό.

Αντιθέτως όπως είπε, πίσω από το προσφυγικό βρίσκονται οι παράλογες επιλογές της Δύσης που διέλυσαν κράτη, όπως το Ιράκ και η Συρία.

«Ας αναλογιστούμε ποιες αιτίες προκάλεσαν τις ροές… Υπάρχει ένας μεγάλο�� φάκελος που λέγεται Φαρμακονήσι (αναφέρεται στον πνιγμό δεκάδων αλλοδαπών το 2014 επί υπουργίας Μ.Βαρβιτσιώτη) είναι ανοιχτή υπόθεση, αλλά δεν θέλω να ξύσω πληγές» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως «οι Έλληνες διεκδικούν νόμπελ ειρήνης, γιατί έσωσαν χιλιάδες πρόσφυγες».

«Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, μας καταδικάζει να υποδεχόμαστε χιλιάδες πρόσφυγες»

Ο πρωθυπουργός είπε στην συνέχεια ότι είναι «παρανόηση ότι δεν επιμείναμε για τη λειτουργία hotspots στην Τουρκία», ενώ αποκάλυψε ότι στα τουρκικά hotspots φιλοξενούνται 200.000 πρόσφυγες.

«Διεκδικούμε τη νόμ��μη επανεγκατάσταση από την Ελλάδα, αλλά και την μετεγκατάσταση από την Τουρκία στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, μας καταδικάζει να υποδεχόμαστε χιλιάδες πρόσφυγες» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Είδαμε και πάθαμε για να συμφωνήσει η Τουρκία με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο»

Αναφερόμενος στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ.Τσίπρας σχολίασε αρχικά πως «είδαμε και πάθαμε η Τουρκία να συμφωνήσει και να κάνει πίσω σε παράλογες απαιτήσεις, όπως το να επιχειρεί το ΝΑΤΟ στα Δωδεκάνησα επειδή είναι δήθεν αποστρατικοποιημένη περιοχή», ενώ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση ποτέ δεν ήταν αντίθετη σ��ο να αναλάβει η ευρωπαϊκή Frontex.

Σε ερωτήματα σχετικά με την Τουρκία και στο αν ανησυχεί για την στάση των γειτόνων μας, ο κ.Τσίπρας, αφού παραδέχτηκε το επεισόδιο με το αεροπλάνο στη Ρόδο, που τον ανάγκασε να πάει αλλάξει διαδρομή για το Ιράν, επανέλαβε ότι θεωρεί «παράλογη» την τουρκική αντίληψη, ότι τα Δωδεκάνησα είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή
Μπορεί όπως είπε, ο πρωθυπουργός η Τουρκία να προκαλεί και να έχει παράλογες απαιτήσεις, ωστόσο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η συνεργασία των δύο χωρών.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πρωτοφανή κρίση», ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση διατηρεί τις "κόκκινες γραμμές" όσον αφορά στα εθνικά συμφέροντα.
«Πρέπει να σταματήσουμε τον στιγματισμό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορα της» πρόσθεσε .

«Οι Βρυξέλλες κωλυσιεργούσαν»

Σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν του περασμένου Νοεμβρίου, που παρατηρούσε πολλά κενά στις ελληνικές πολιτικές για το προσφυγικό, ο κ.Τσίπρας παραδέχτηκε ότι τότε η χώρα μας δεν είχε καταφέρει να κάνει όλα τα hotspots, επεσήμανε ωστόσο ότι μέχρι τότε «τα αιτήματα που είχαμε κάνει στην Frontex είχαν ικανοποιηθεί στο 1/3». «Κωλυσιεργούσαν οι Βρυξέλλες τότε, όχι Ελλάδα. Αυτός ήταν και ο λόγος που άρχισα�� να μιλούν για ευρωπαϊκή ακτοφυλακή», εξήγησε .

«Η Ελλάδα πήγε κατηγορούμενη στην ΕΕ για τα hotspots και την ταυτοποίηση των προσφύγων. Θέλαμε να τελειώσει το blame game από ακροδεξιούς κύκλους», πρόσθεσε.

«Αστεία η συζήτηση περί εξόδου από την Σένγκεν»

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του Σένγκεν θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την χώρα, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε «περιθωριοποίηση της Ελλάδας και τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό».

Σε άλλο σημείο πάντως, ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε «αστεία» την συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του Σένγκεν .

«Έθεσα βέτο και αν χρειαστεί θα το ξανακάνω»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην συνέχεια ότι στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έθεσε βέτο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το ξανακάνει αν χρειαστεί, αφού όπως είπε «είναι νόμιμο και μπορεί να μας οδηγήσει σε καλύτερες λύσεις, όπως και έγινε, καθώς εξασφαλίσαμε ότι δεν είναι αποδεκτές μη συντονισμένες δράσεις κατά μήκος των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου. Κάθε εργαλείο εξαρτάται από το πώς θα το χρησιμοποιήσεις».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα σήμερα δέχεται μεγάλη υποστήριξη από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ».

«Βρίσκεται σε πολιτικό πανικό ο Φάιμαν»

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα «τι έγινε και άλλαξε στάση α��έναντι στην Ελλάδα ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν;», ο πρωθυπουργός, αφού τον χαρακτήρισε «φίλο» του, υποστήριξε ότι «ο κ.Φάιμαν βρίσκεται σε πολιτικό πανικό, κάνει σπασμωδικές κινήσεις που θα ενδυναμώσουν την ακροδεξιά, και κάνει λάθος».

Ο κ.Τσίπρας υπενθύμισε στην συνέχεια την διαφορετική στάση του Προέδρου της Αυστρίας κ.Χάινς Φίσερ, ο οποίος τονίζει ότι ήταν λάθος που η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό στη Βιέννη.

«Μου είπε ο Γιούνκερ ότι θα είναι δίπλα μας»

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε στο Star, ότι το βράδυ της Δευτέρας πριν την εμφάνιση του «στον ενικό» δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος του εξέφρασε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για το προσφυγικό, δίνοντας του την διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό της χώρας μας.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε σε κοινή εθνική γραμμή με τους αρχηγούς στο προσφυγικό»

Αναφερόμενος στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «θα κάνουμε μια συζήτηση και θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Θα πρέπει η Ελλάδα να πάρει την καλύτερη δυνατή απόφαση». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πριν από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπ��η «για να έχουμε μια γραμμή». «Θα την παρουσιάσω στους αρχηγούς –θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει εθνική γραμμή», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, στο STAR.

Ο πρωθυπουργός-με αφορμή και το τηλεφώνημα Γιούνκερ- έστειλε σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους πως δεν αρκεί απλά μια δήλωση υποστήριξης.
Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, «πρέπει να υπάρξει αναλογική κατανομή των βαρών. Δεν μπορεί η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής ιδιαιτερότητας να πάρει το βάρος μιας παγκόσμιας κρίσης».
«Είμαι περήφανος για τον λαό μου»

Πάντως ο κ.Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό πυλώνα ανθρωπισμού .

«Είμαι υπερήφανος για τον λαό μου», είπε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση που βιώνει τώρα η χώρα με τους πρόσφυγες δεν θα είναι μόνιμη.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και σε νούμερα, λέγοντας ότι από την αρχή των ροών έχουν περάσει περισσότεροι από 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία ταυτοποιήθηκε και πήγε στην Ευρώπη. Όπως είπε έμειναν ξένοι από την Αλγερία και το Μαρόκο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «υπήρξε μεγάλος αριθμός εθελοντικών επιστροφών (πάνω από 700), τώρα συζητάμε με την Τουρκία να υπάρξουν άμεσες επαναπροωθήσεις. Χρειάζεται επικαιροποιηση της συμφωνίας για την επανεισδοχή».

«Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους οι χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου»

Στο ερώτημα «πόσους πρόσφυγες και μετανάστες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα;», ο κ.Τσίπρας δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση, υπενθύμισε ότι η χώρα μας έχει δεσμευτεί για 50000 θέσεις αθροιστικά (σε hotspots – χώρους μετεγκατάστασης –επιδότηση ενοικίου), κατηγορώντας τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πως αν και έδωσαν τις ίδιες δεσμεύσεις, τελικά δεν τις τήρησαν .

«Θέλουμε συνεννόηση και συνεργασία με την Τουρκία»

Πάντως ο πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία να στεφθεί με επιτυχία, παρά τις προκλήσεις της Άγκυρας.

«Θέλουμε την συνεννόηση, δεν κλιμακώνουμε πιθανές προκλήσεις, θέλουμε να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης» τόνισε, αποκαλύπτοντας ότι την Παρασκευή έρχεται στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

«Ετοιμάζουμε ειδική καμπάνια για τον τουρισμό για τα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό»

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στην οικονομία και στον τουρισμό, παραδέχτηκε τις πληροφορίες που μιλούν για μείωση των προκρατήσεων, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτές δεν αφορούν όλα τα νησιά που δέχονται πρόσφυγες. Εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ενώ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση φτιάχνει σχέδιο με την υπουργό Τουρισμού την κα Ε.Κουντουρά, ώστε να υπάρξει ειδική καμπάνια για τα νησιά που πλήττονται περισσότερο από το προσφυγικό (Κως, Λέσβος, Σάμος, Χίος κ.α).

«Δεν είναι καταστροφή για τον τουρισμό ότι έχουμε πρόβλημα σε 2 νησιά»

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε δημοσιογράφους και πολιτικούς να "προσέχουν" περισσότερο αυτά που λένε και γράφουν, διότι όπως εξήγησε «δεν βοηθά τη χώρα να διαφημίζουμε σε πρωτοσέλιδα ότι κινδυνεύει ο τουρισμός».

«Φέτος πάμε για ρεκόρ στον τουρισμό, να σταματήσετε να καταστροφολογείτε! Δεν είναι καταστροφή για τον τουρισμό ότι έχουμε πρόβλημα σε 2 νησιά», τόνισε.

Ο κ.Τσίπρας κάλεσε πάντως τους πολίτες να μην συνδέουν τις επιδοτήσεις στους πρόσφυγε�� με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα. «Η κυβέρνηση προστατεύει όλους όσοι χρήζουν προστασίας, είναι άστοχοι τέτοιοι συσχετισμοί. Πρέπει να δείξουμε ανθρωπισμό», τόνισε.

«Τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία – Συμφωνούμε όλοι εκτός από ΔΝΤ»

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν ομοιότητες με το πρώτο επτάμηνο του 2015» που οδήγησε στο δημοψήφισμα και τα capital controls, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα την συμφωνία.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ελαφρύνει το χρέος, θα μας δώσει την Ιθάκη μας»

«Είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις κυβέρνησης- εταίρων - πριν από την κρίσιμη αξιολόγηση που θα μας δώσει ελάφρυνση του χρέους και την Ιθάκη μας- σε σχέση με το τι χρειάζεται να γίνει και το κενό που πρέπει να καλυφθεί συμπίπτουν σχεδόν απόλυτα», υπογράμμισε .«Μόνο το ΔΝΤ έχει άλλη εκτίμηση», σημείωσε ο ίδιος.

Πάντως σε άλλο σημείο, ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε «δύσκολο κάβο» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία όπως είπε είναι απαραίτητη για να γυρίσουμε σελίδα

«Δεν ήθελα το ΔΝΤ στο πρόγραμμα»

«Κλείνω τα αυτιά μου σε σειρήνες. Πρέπει να φύγει η Ελλάδα από την περιπέτεια. Εφαρμόζουμε κατά γράμμα τη συμφωνία», πρόσθεσε.

«Δεν είμαστε ούτε αδύναμοι, ούτε μόνοι» τόνισε, παραδεχόμενος ότι το μόνο πρόβλημα είναι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Το πρόβλημα είναι, ότι η Ευρώπη έβαλε στα χωράφια της το ΔΝΤ.... Οι εκτιμήσεις του Ταμείου δεν συνάδουν με τον τρόπο και τις σκέψεις των υπολοίπων εταίρων για το πώς θα βγούμε από την κρίση» εξήγησε, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος δεν ήθελε το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα.

«Έκανα υποχώρηση για να έχουμε συμφωνία», ξεκαθάρισε.

«Μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ»

Στην συνέχεια κάλεσε τους Θεσμούς να ζητήσουν ξεκάθαρη θέση από το ΔΝΤ. «Αν θέλει το Ταμείο να αποχωρήσει, να μας το πει εγκαίρως, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», πρόσθεσε, αρνούμενος κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να συνάψει ξεχωριστό μνημόνιο με το ΔΝΤ.

«Μπορούμε να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες και χωρίς το ΔΝΤ. Η παρουσία του τελευταίου είναι συμβολική», ξεκαθάρισε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας την ανάγκη «να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους Θεσμούς για να προχωρήσουμε».

«Το προσφυγικό επηρεάζει την κρίση των ηγετών της ΕΕ»

Σε άλλο σημείο, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι δεν συσχετίζει την οικονομική με την προσφυγική κρίση.

«Η συμφωνία θα τηρηθεί, αλλά η προσφυγική κρίση βάζει σε άλλο πλαίσιο την σκέψη της Ευρώπης. Οι ηγέτες καταλαβαίνουν ότι η Ευρώπη είναι σε μεγάλο κίνδυνο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, υπενθύμισε πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είπε με αφορμή το προσφυγικό πως αν η Ελλάδα είχε βγει από το ευρώ, τώρα η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να προφυλαχτεί!

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ο οποίος «για πρώτη φορά είπε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει και την προσφυγική και την οικονομική κρίση» .

Επίθεση στον Βαγγέλη Βενιζέλο

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε οικονομικά μεγέθη σχετικά με την προηγούμενη χρονιά, επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Το 2015 η ύφεση δεν ήταν 0,7% , αλλά 0,3%. Το 2015 υπερκαλύψαμε τους στόχους για τα έσοδα, καταφέραμε και απορροφήσαμε κατά 98% τους πόρους του ΕΣΠΑ» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Β.Βενιζέλο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «παιδική χαρά το mail Χαρδούβελη σε σχέση με το τρίτο μνημόνιο».

«Να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες του (σσ Βενιζέλος) για το PSI, που αφαίρεσε 14 δις από τα ταμεία… Έχω μέσα μου οργή γι' αυτά που συμβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε πως «τα αποτελέσματα είναι πολύ αισιόδοξα από τη στιγμή που κάναμε τη συμφωνία», αναφέροντας ως παράδειγμα την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών, που αν δεν είχε γίνει, τώρα όπως είπε, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ήταν ευάλωτα.

«Ανακεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες –Δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων»

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποημένες τράπεζες στην Ευρώπη, έχουν ισχυρά κεφάλαια, δεν υπάρχει φόβος αυτή τη στιγμή απέναντι στα απόνερα που έρχονται από την Κίνα» διαβεβαίωσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι όλα εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας .

«Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις- Μπορεί να μπει πλαφόν»

Διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει «κούρεμα καταθέσεων», εκτιμώντας μάλιστα ότι «το β’ εξάμηνο του 2016 πάμε για ανάπτυξη» .

Μιλώντας για το ασφαλιστικό, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει βιώσιμες λύσεις μέσα στο γράμμα της συμφωνίας, παρά τις ενστάσεις του Πολ Τόμσεν (επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ), ο οποίος ζητά μειώσεις συντάξεων.

«Πρέπει να μειώσουμε τις κρατικές δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ. Αυτό το καταφέρνουμε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Οι συνομιλητές μας δεν φέρνουν αντίρρηση, αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι Θεσμοί», εξήγησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι αντίθετος σε νέα μείωση συντάξεων.

Έκανε λόγο για «εμμονές», όταν κλήθηκε να σχολιάσει το επιχείρημα ότι η αύξηση των εισφορών, θα αυξήσει την ανεργία.

Αφού υπενθύμισε την τραγική οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς όπως είπε «υπήρξε λεηλασία των αποθεματικών, τεράστια αύξηση της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, που οδήγησαν σε ασφυξία», τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

Διαβεβαίωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει πλήρως τις συντάξεις και τόνισε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις που φτάνουν μέχρι και τα 1500 ευρώ, ενώ στο ερώτημα «αν θα μπει πλαφόν;» ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είναι έγνοια μας είναι να προστατέψουμε όσους έχουν μεγάλες συντάξεις».

«Το όποιο πλαφόν θα είχε κοινωνική αποδοχή – δεν το αποκλείω, αλλά είναι μικρός ο όγκος των μεγάλων συντάξεων»,πρόσθεσε και τόνισε «η πρόταση μας είναι να μην περικοπούν οι τρέχουσες συντάξεις».

«Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, ότι δεν πρόκειται για εμμονή, όταν λέμε πως δεν πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις, γιατί οι συνταξιούχοι δεν τις σπαταλούν στα μπουζούκια αλλά χρηματοδοτούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους», πρόσθεσε.

«Προστατεύουμε την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών»
Αναφερόμενος στους αγρότες, ο κ.Τσίπρας είπε πως «σχεδιάσαμε το φορολογικό έτσι ώστε να μην επιβαρύνει, αλλά να ισοφαρίζει τις επιβαρύνσεις με το ασφαλιστικό», λέγοντας πως η συγκεκριμένη κατηγορία θα έχει αφορολόγητο 9500 ευρώ.
«Το 92% αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω από 12500 ευρώ.... Προστατεύουμε την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών» εξήγησε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τις όποιες αδικίες .
Έκανε ειδική αναφορά στο «υποχρεωτικό εργόσημο», που όπως είπε, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να δηλώνουν τα έξοδα τους και ταυτόχρονα να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη ανά ζευγάρι αγροτών.
«Αν δεν παράξουμε πλούτο, δεν θα βγούμε από την κρίση- Οι μεγάλοι συντελεστές θα είναι για εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ»
Στο ερώτημα «αν θα έχουμε φορολογικούς συντελεστές 50% και 55%», ο πρωθυπουργός δεν το απέκλεισε, διευκρινίζοντας ότι αυτοί οι συντελεστές θα αφορούν εισοδήματα πάνω από 65.000 ευρώ που, όπως είπε, είναι ελάχιστα.
«Δεν είναι ταξικό μίσος, είναι κοινωνική δικαιοσύνη» τόνισε και υποστήριξε ότι αν δεν παράξουμε πλούτο, δεν θα βγούμε από την κρίση.
«Η φορολογία εισοδήματος αφορά το ατομικό εισόδημα» διευκρίνισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκπτώσεις στο φόρο για όσους έχουν οικογένεια .
«Θέλουμε δίκαιο φορολογικό σύστημα, που να μοιράζει τα βάρη και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να αυξηθούν τα εισοδήματα» τόνισε, δίνοντας την δέσμευση ότι μέσα στον Μάρτιο θα κατατεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος στην Βουλή, μαζί με μια σειρά άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών (νομοσχέδιο για ηλεκτρονικές συναλλαγές, εμπόριο καπνού, ασφαλιστικό φορολογικό).
«Να τελειώνει η πλ��κα, ότι έκανα το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, ΝΑΙ»
Ο κ.Τσίπρας, απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι μετέτρεψε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ, ζήτησε «να τελειώνει αυτή η πλάκα- όπως είπε - ότι έκανα το ΟΧΙ... ΝΑΙ».
Όπως ο ίδιος σημείωσε, δεν είναι ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά είναι ένας πρωθυπουργός που πήγε μέχρι τέλους την διαπραγμάτευση και δεν έκανε πίσω σε πιέσεις και εκβιασμούς.
«Όταν κάναμε τον συμβιβασμό, δεν το έκρυψα, πήγα σε εκλογές και πήρα ξανά την έγκριση από το λαό, όταν έκανα διαγγέλματα με την πλάτη στον τοίχο , τότε έβγαινα στους έλληνες και έλεγα την αλήθεια», υποστήριξε .
Πρωτοφανής ΕΠΙΘΕΣΗ στον Βαρουφάκη
Ο κ.Τσίπρας επιτέθηκε σκληρά –για πρώτη φορά- στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντας «ανόητη την κριτική του για το δημοψήφισμα».
«Λυπάμαι για την ανόητη κριτική … Είχα δηλώσει ότι αν χάναμε το δημοψήφισμα δεν θα έμενα πρωθυπουργός… Επί ηθικού πεδίου δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου … Δέχομαι την κριτική αλλά δεν δέχομαι επί του ηθικού πεδίου, λάσπη» είπε χαρακτηριστικά .
«Κάποια στιγμή ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταλήξει για όλα όσα έγιναν τότε» τόνισε ο κ.Τσίπρας, παραδεχόμενος ωστόσο ότι έγιναν λάθη.
«Δεν θέλω να δικαιολογηθώ, αλλά τα δεδομένα ήταν τόσο δύσκολα πέρυσι, που ακόμη και αν δεν υπήρχαν λάθος επιλογές, οι αποφάσεις θα ήταν δύσκολες» υποστήριξε.
«Δεν θα ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο»
Στην συνέχεια ο κ.Τσίπρας θυμήθηκε κάτι που του είχε πει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ.Σουλτς την περίοδο που οι δανειστές τον είχαν στήσει στον τοίχο.
«Τότε μου είχε πει ο φίλος μου, ο Μάρτιν πως “η καρδιά των σοσιαλδημοκρατών είναι μαζί σου, αλλά το μυαλό τους εναντίον σου”», είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος αν και χαρακτήρισε «όμορο» τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν.
«Όσα στικάκια μου έδωσαν, τα παρέδωσα στον εισαγγελέα»
Στο ερώτημα «σε τι διαφέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις;», ο κ.Τσίπρας δήλωσε: «Εμείς δώσαμε μάχη και τη φτάσαμε μέχρι το τέρμα. Όταν φέραμε την συμφωνία, αυτή ήταν πολύ καλύτερη από τα δεδομένα που είχαμε πριν το δημοψήφισμα». Παράλληλα υπενθύμισε μια σειρά δράσεων της κυβέρνησης (παράλληλο πρόγραμμα, 8μηνα προγράμματα απασχόλησης για χιλιάδες ανέργους, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν μιλά για success story, αντιθέτως «δίνουμε την έγνοια μας στους πιο αδύναμους».
«Εγώ όσα στικάκια μου έδωσαν, τα έδωσα στους εισαγγελείς και βγάζουν λαυράκια» είπε, αφήνοντας αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι «η έξοδος από το ευρώ δεν θα ήταν ο αριστερός τρόπος για να βγούμε από την κρίση».
«Το Μάρτιο θα επιστρέψει η τρόικα και το Πάσχα θα έρθει, μαζί με την ανάσταση της οικονομίας»
Στο ερώτημα «πότε τελι��ά θα έρθει η τρόικα;», ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι «τώρα γίνεται προσπάθεια να πειστεί το ΔΝΤ», εκτιμώντας ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup στο πρώτο 10ημερο του Μαρτιού θα επανέλθουν οι Θεσμοί.
«Το Πάσχα θα έρθει, μαζί με την ανάσταση της οικονομίας» σχολίασε.
ΟΧΙ σε οικουμενική – ΟΧΙ σε πρόωρες εκλογές
Ο πρωθυπουργός απέρριψε τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, αφήνοντας αιχμές για την στάση της κας Γεννηματά. «Καταλαβαίνω γιατί ο κ. Λεβέντης μιλάει για οικουμενική κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω όμως, γιατί το λέει αυτό η κα Γεννηματά. Και είναι το πρώτο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη που ζητάει να συγκυβερνήσει αγκαζέ με την δεξιά», είπε χαρακτηριστικά .
«Ο λαός απεφάνθη πριν 5 μήνες, έδωσε στήριξη σε συγκεκριμένα κόμματα, ανέδειξε κυβέρνηση και πρωθυπουργό. O λαός θέλει σταθερότητα, η διαρκής συζήτηση για εκλογές, με κάνει να πιστεύω, ότι ορισμένοι δείχνουν να εύχονται τα χειρότερα για να πάρουν την εξουσία» τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Εξάλλου, απέκλεισε το σενάριο για πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως «η κυβέρνηση αυτή έχει ακόμη 3,5 χρόνια».

«Ήταν 40 χρόνια στην εξουσία, ας κάνουν λίγο κράτει» σχολίασε στην συνέχεια, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση στα εθνικά θέματα.
«Η πρώτη συνάντηση μου με τον Μητσοτάκη .... »
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο όπως είπε αν και διαφώνησαν σε πολλά σημεία, «συμφωνήσαμε σε ορισμένα άλλα, όπως το να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος και στο να βάλουμε ρήτρα για να μην γίνονται εκλογές κάθε τρεις και λίγο».
Όπως είπε ο κ.Τσίπρας, «κάποιοι μέσα και έξω από το κόμμα του, τσιγκλούν τον κ.Μητσοτάκη για να έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Ο κ.Μητσοτάκης θεωρεί σημαντική την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας».
Ο πρωθυπουργός, όπως είπε ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ, να «γυρίσουν μαζί σελίδα σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής». Του πρότεινε εξάλλου να συμφωνήσουν στην εκλογή νέων μελών στο ΕΣΡ καθώς και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, «ώστε να καθαρίσει το τοπίο». Ο κ.Μητσοτάκης, -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό - «μποϊκόταρε την εκλογή του ΕΣΡ, κάλυψε τον Παπασταύρου (πρώην συνεργάτης Σαμαρά) και δεν έδωσε συγχαρητήρια στη ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση των δημοσιογράφων -εκβιαστών».
«Θα έρθουν και άλλες αποκαλύψεις για εκβιασμούς»
Ο κ.Τσίπρας προανήγγειλε μάλιστα ότι «θα έρθουν και άλλες αποκαλύψεις που δεν τιμούν το πολιτικό σύστημα».
«Η αδειοδότηση των καναλιών θα προχωρήσει»

Μιλώντας για το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρόκειται «για μεγάλη τομή», ισχυριζόμενος ότι με τους νέους κανόνες «θα σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής (ανάμεσα σε πολιτικούς, τράπεζες και ΜΜΕ) - όπως είπε ο ίδιος- και τα κανάλια που θα υπάρχουν θα είναι βιώσιμα».
«Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ηλίθιοι που αποφάσισαν με παρόμοιο τρόπο να ρυθμίσουν τα πράγματα;» διερωτήθηκε, αναφέροντας πάντως ως μόνη εξαίρεση την Ιταλία με τον Μπερλουσκόνι .
Ο πρωθυπουργός είπε μάλιστα πως «η ανακοίνωση της Ένωσης των καναλιών είχε πηγή την ιστοσελίδα liberal, ενώ η κυβέρνηση είχε πηγή ειδική υπηρεσία της Κομισιόν» .
«Κάποιοι προσπάθησαν να μπερδέψουν τον κόσμο» σχολίασε, ενώ προσπαθώντας να καθησυχάσει τους εργαζομένους των καναλιών είπε πως «βασικός άξονας του νόμου που ψηφίστηκε είναι η προστασία των θέσεων εργασίας. Μιλάμε για 400 θέσεις ανά κανάλι και μπορεί ο αριθμός αυτός να μεγαλώσει ή να βάλουμε και άλλους όρους» .
Όπως είπε θα υπάρξουν και κανάλια θεματικού περιεχομένου και ο αριθμός τους θα ξεκαθαριστεί πριν τον διαγωνισμό για τις νέες άδειες. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει «να βιαστούμε να βγάλουμε αντισυνταγματικό το νόμο».
Για το διαδίκτυο, ο κ.Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει έλεγχος της ενημέρωσης, αλλά αυτό που επιχειρούμε, είναι να βάλουμε κοινούς κανόνες και να μην έχουμε φαινόμενα, όπως αυτά με τους δημοσιογράφους-εκβιαστές».

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι «τα περιφερειακά κανάλια θα συνεχίσουν να λειτουργούν» .
«Μπορεί αν χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο, αλλά δεν θα του πουλήσω την ψυχή μου».
Αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας «το Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.... υποσχέθηκε σε 4 κρυφά ραντεβού στον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη να του χαρίσει τα δάνεια της εκδοτικής του επιχείρησης και να του δώσει ολόκληρο το κανάλι, στο οποίο συμμετείχε, με αντάλλαγμα να τον υποστηρίξει, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως «μπορεί αν χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο, αλλά δεν θα του πουλήσω την ψυχή μου».
«Θα κριθώ από τις πράξεις και όχι από τις συναντήσεις μου» υποστήριξε, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους πως η κυβέρνηση του δεν εκβιάζεται ούτε χαρίζεται σε κανένα.
Όπως είπε, ο ίδιος αισθάνεται δυνατός γιατί στις 4 προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν τηλεφώνησε σε κανένα «εχθρό ή φίλο» για να ζητήσει χάρη, αφήνοντας αιχμές για τον κ.Ψυχάρη.
«Ας έχει ό,τι χρυσές εφεδρείες θέλει, ας βγάλει ό,τι θέλει, δεν με απασχολεί…. ας τα πάει στον εισαγγελέα, που ξέρω ότι τον συναντά συχνά τελευταία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η αδειοδότηση των καναλιών θα προχωρήσει και πως όλα θα ελεγχθούν.
«Είχα πάει σε όλα τα μέσα … Δεν έχω ευνοήσει κανέναν…. Το μόνο που μπορεί να ισχυριστεί ο εν λόγω (ΣΣ Σταύρος Ψυχάρης) μέσα στον πανικό του είναι ότι είχε επανειλημμένα ζητήσει να με συναντήσει, αλλά εγώ ένα χρόνο που είμαι πρωθυπουργός δεν δέχτηκα να τον δω. Στο mega έχω να πάω από το 2012, αν είχα κάνει συναλλαγή, δεν θα με βλέπατε στο Mega;» διερωτήθηκε .
«Δεν έβαλα νερό στο κρασί μου» είπε, κλείνοντας με την φράση «τι κάνει νιαου νιαου στα κεραμίδια;» και απαντώντας «η γάτα των Ιμαλάϊων», στην οποία έκανε εκτενή αναφορά το δημοσίευμα του Βήματος.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΙΟΥ ΨΥΧΑΡΗ ΜΕΣΩ ΤWITTER
Λίγο μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το δημοσίευμα του Βήματος, ο γιος του Σταύρου Ψυχάρη, Ανδρέας, ο οποίος είναι πρώην βουλευτής της ΝΔ, έγραψε στο Twitter «Την έσκισε την γάτα λέει ο Τσίπρας! Όπως ακριβώς το μνημόνιο, με ένα άρθρο και ένα νόμο. Ο Τσίπρας θα κρίνει τι θα γράφουν οι εφημερίδες! Ακριβώς ότι έκανε ο Χίτλερ».
gata.jpg
ΠΩΣ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

«Xαίρομαι που με αυτά τα tweets αναδεικνύεται το πολιτικό μένος και η πολιτική σκοπιμότητα», σχολίασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός . «Να δεχτώ ότι κάποιος δεν συμφωνεί μαζί μου, αλλά να με συγκρίνει με τον ....Χίτλερ, τότε όποιο επιχείρημα και αν έχει, χάνει την αξιοπιστία του» πρόσθεσε.
«Στ�� β' εξάμηνο του 2016 τελειώνουν τα capital controls»
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κοινού, υποστήριξε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «στο β' εξάμηνο του 2016 γυρνάμε στην ανάπτυξη και τελειώνουν τα capital controls».
«Διεκδικούμε το κατοχικό δάνειο»
Για το κατοχικό δάνειο, τόνισε ότι «αποτελεί πάγια διεκδίκηση του ελληνικού κράτους», επισημαίνοντας ότι «συστήθηκε ξανά η αρμόδια επιτροπή στο κοινοβούλιο και πως η διαρκής πρωτοβουλία από το υπουργείο Εξωτερικών προχωρά με συντονισμένα βήματα». «Ο τρόπος της διεκδίκησης έχει μεγάλη σημασία για να βρούμε το δίκιο μας», υπογράμμισε.
*Κατά την διάρκεια της εκπομπής, ο κ.Βαρβιτσιώτης απάντησε μέσω twitter στα όσα είπε ο πρωθυπουργός νωρίτερα για το Φαρμακονήσι, για την περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός Ναυτιλίας. «Η έρευνα για το Φαρμακονήσι ολοκληρώθηκε και αποδόθηκαν ευθύνες μόνο στον Τούρκο διακινητή. Λυπηρό, που ο Τσίπρας ψεύδεται» , έγραψε χαρακτηριστικά
.
varvitsiotis.jpg
ΔΕΙΤΕ ΔΥΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ STAR