Την αντιπαράθεση με τη ΝΔ προκάλεσε η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκου Ξυδάκη, ότι οι μετανάστες μπορεί να βοηθήσουν στην επίλυση του δημογραφικού.
«Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι τεράστιο, μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα από την ενσωμάτωση ανθρώπων που θέλουν να μπουν στην κοινωνία, να εργαστούν, να ενσωματωθούν» δήλωσε συγκεκριμένα στον ραδιοφωνικό ��ταθμό Παραπολιτικά FΜ ο κ. Ξυδάκης.
Ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι «όσοι δεν δικαιούνται διεθνή προστασία πρέπει να επιστρέψουν, όσοι δικαιούνται άσυλο και διεθνή προστασία θα μείνουν», αλλά διερωτήθηκε στη συνέχεια:
«Η Αυστρία των 9 εκατομμυρίων έχει πάρει 95 χιλιάδες, θα φτάσει τους 130, η Ελλάδα δεν μπορεί να απορροφήσει 20 και 30 χιλιάδες ανθρώπους;».
Ο κ. Ξυδάκης πρόσθεσε για τον ίδιο ζήτημα: «Τέτοιο καταφύγιο έχει δώσει η κατεστραμμένη Κύπρος μετά το ’74 στους πρόσφυγες του Λιβάνου και οι πρόσφυγες του Λιβάνου συνέβαλαν στο κυπριακό θαύμα μετά την καταστροφή του ’74. Τέτοι�� καταφύγιο έχει προσφέρει πολλές φορές η Ελλάδα, οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί που έμειναν στην Ελλάδα και τα παιδιά τους μιλούν μόνο ελληνικά δεν προσέφεραν στην Ελλάδα; Εγώ λέω ότι η Ελλάδα έχει μεγάλα προβλήματα, έχει καταρχάς ανεργία και ύφεση το οποίο είναι ένα δομικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή ωστόσο μπορεί να ενσωματώσει ανθρώπους».
Καλαφάτης (τομεάρχης ΝΔ): Βαβέλ και πάλι στους κόλπους της κυβέρνησης
Οι δηλώσεις Ξυδάκη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ, με δήλωση του Τομεάρχη Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κόμματος Σταύρου Καλαφάτη.
Ο κ. Καλαφάτης δήλωσε:
«Οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις δείχνουν τη Βαβέλ που επικρατεί στους κόλπους της Κυβέρνησης.
Υποσχόμενος στους μετανάστες ένταξη στην ελληνική κοινωνία, προκειμένου να λυθεί το δημογραφικό ζήτημα, ουσιαστικά στέλνει μήνυμα προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα μας. Με τις δηλώσεις αυτές, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκπέμπει λάθος μηνύματα για άλλη μία φορά.
Επιτέλους, ας πει στους Έλληνες τι θέλει και τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση».