Στήριξη στην Ελλάδα για την προσφυγική κρίση παρέχει η Άνγκελα Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας σε εκπομπή του ARD, τόνισε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και δεν θα την αφήσει να βυθιστεί στο χάος.

«Τα κράτη-μέλη του ευρώ των τελευταίο χρόνο δεν πάλεψαν ως το τέλος -και σε αυτό εμείς ήμασταν οι πιο αυστηροί- ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνο και μόνο για να την ρίξουμε στο χάος έναν χρόνο αργότερα» είπε η Μέρκελ.

Η ίδια, φωτογραφίζοντας την Αυστρία αλλά και πολλές βαλκανικές χώρες, είπε ότι «ίσως να έδρασαν από απόγνωση επειδή όλα προχωρούν πολύ αργά» ωστόσο δεν δίστασε ευθέως να ασκήσει κριτική στις αποφάσεις τους για το προσφυγικό: «Το πρόβλημα είναι ότι έδρασαν μονομερώς και αυθαίρετα. Δεν είναι καλό, όταν δεν συμπεριλαμβάνεις μια χώρα. Και την Ελλάδα απλώς την προσπέρασαν. Διασφαλίστηκαν τα σύνορα από την ΠΓΔΜ αλλά δεν έγινε συζήτηση με την Ελλάδα, για το αν η Ελλάδα θέλει από την δική της πλευρά να διασφαλίσει τα σύνορά της, διότι έχει βεβαίως ��ια συγκεκριμένη ευθύνη στο πλαίσιο του συστήματος Σένγκεν».

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη του Αιγαίου, είπε: «Όλοι υπέγραψαν ότι θέλουν να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να δώσουμε προτεραιότητα στο σχέδιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Αλλά πολλοί δεν πιστεύουν σε αυτόν τον δρόμο. Και εάν προσεγγίζουμε κάτι έτσι, τότε πράγματι δεν θα πετύχει». Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Τουρκία «υποχρεώθηκε σε πραγματική διαφάνεια», διότι τα πλοία του ΝΑΤΟ θα εντοπίζουν πού είναι τα φουσκωτά και τότε θα εξετάζεται τι μπορεί να κάνει και η τουρκική ακτοφυλακή, αν πρέπει να στηριχθεί και πώς μπορεί να βοηθήσει η FRONTEX.