​Προβάδισμα 6,5 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλη δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική καταγράφει η έρευνα κοινής γνώμης του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, που διενεργήθηκε από τις 22-24 Φεβρουαρίου για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με 24% έναντι 17,5 του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 6%, ΚΚΕ με 5,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,5%, Ενωση Κεντρώων με 4,5%, ΑΝΕΛ με 2,5%, Το Ποτάμι με 2% και ΛΑΕ με 2%. Ενα μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 24% δεν απάντησε, ενώ 7,5 από τους ερωτώμενους επέλεξαν «άλλο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει επίσης ποσοστό συσπείρωσης μόλις 44%, με τους ψηφοφόρους που τον εγκαταλείπουν να στρέφονται προς το «άκυρο/λευκό-αποχή» κατά 26%, προς το «δεν ξέρω/δεν απαντώ» κατά 16%, προς το «άλλο» κατά 4% και προς τη Ν.Δ. κατά 3%.
Σχεδόν εννιά στους δέκα πολίτες (ποσοστό 87%) δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, με μόλις ένα 6,5% να δηλώνει ικανοποιημένο. Το ποσοστό των μη ικανοποιημένων φτάνει το 74% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, το 53% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν το αντιμετωπίζει «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ενώ στο ίδιο ύψος (53,5) κυμαίνεται το ποσοστό που δεν κρίνει θετικ�� την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
ereyna-thumb-large.jpg
Αρνητικά κρίνει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 67% των ερωτηθέντων, με ένα 19% να εκτιμά ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επίσης, το 38,5% πιστεύει ότι η προσωπική οικονομική κατάστασή του «σίγουρα θα χειροτερεύσει» και άλλο ένα 28% ότι «μάλλον θα χειροτερεύσει».

Κάμψη παρουσιάζει εξάλλου η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χάνει 4,5 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Ιανουαρίου, συγκεντρώνοντας 18,5% «θετικών και πολύ θετικών» εκτιμήσεων. Τον ξεπε��νά, για άλλη μία φορά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με 22,5%, ενώ πρώτος σε θετικές εκτιμήσεις αναδεικνύεται ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης με 24%.
Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών και υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής ή ευρύτερων κυβερνητικών συνεργασιών στην περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Συγκεκριμένα: 42% προτιμά οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό άλλο πρόσωπο εκτός του κ. Τσίπρα, 25,5% επιλέγει να παραμείνει ο κ. Τσίπρας «και να αναζητήσει τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων από την παρούσα Βουλή» και 22% θέλει πρόωρες εκλογές.