​Μήνυμα προς τις «ακραίες φωνές που επιθυμούν διάλυση της Ευρώπης» έστειλαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα, μετά από τη μεταξύ τους συνάντηση το βράδυ της Παρασκευής.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι οι μέρες περνούν χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι προχωρά σε μονομερείς ενέργειες και αποφάσεις. Τόνισε επί��ης ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «φωνή λογικής» τον κ. Πιτέλα.

«Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί η λύση δεν είναι στο Αιγαίο, η λύση βρίσκεται στις ακτές της Τουρκίας. Και η Τουρκία θα πρέπει να πιεστεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Πιτέλα εξέφρασε τη φιλία του προς τους Έλληνες και την αλληλεγγύη του «στο κόμμα που ιστορικά εκπροσωπεί τον σοσιαλισμό στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ», ενώ αναφερόμενος στο προσφυγικό, στάθηκε στην ανάγκη υλοποίησης κοινών δράσεων.

«Είναι απαραίτητο να φτάσουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία και να ��ην εφαρμόσουμε, είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, είναι απαραίτητο να λειτουργήσουμε τα hot spots για την ταυτοποίηση και είναι απαραίτητο όλες οι χώρες της Ε.Ε. να φιλοξενήσουν ένα ποσοστό προσφύγων», διευκρίνισε.

Όπως είπε, μετά από πρόταση της κ. Γεννηματά, «θα αναλάβουμε μια κοινή πρωτοβουλία στην Αθήνα, ώστε να φέρουμε στο τραπέζι σοσιαλιστές εκπρόσωπους από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο και σοσιαλιστές εκπροσώπους από όλες της βαλκανικές χώρες. Αυτό θα είναι μια μεγάλη σοσιαλιστική απάντηση στην πρόκληση του προσφυγικού».

Με τον κ. Πιτέλα συναντήθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι «συμφωνήσαμε πως το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι εθνικό».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ακόμη πως συζήτησε με τον κ. Πιτέλα για την οικονομία. «Υπογραμμίσαμε, ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος, ότι για να υπερβεί η χώρα την κρίση χρειάζονται πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας ιδίως των νέων ανθρώπων».