Σχέδιο έκτακτης ανάγκης κατέθεσε την Πέμπτη στην Κομισιόν ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προκειμένου η χώρα μας να μπορέσει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό.

«Έχουμε φτιάξει πλάνο εκτάκτου ανάγκης, το έχουμε καταθέσει σε Κομισιόν και ολλανδική Προεδρία», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός.

Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά χρηματοδότηση για τις ανάγκες των προσφύγων που θα προκύψουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η χρηματοδότηση αυτή αφορά την εξασφάλιση υλικών, το κόστος διατροφής και διαμονής και διάφορες άλλες υπηρεσίες. Ακόμα η χρηματοδότηση αφορά προσλήψεις υπαλλήλων, καθώς και βοηθητικό προσωπικό που θα χρειαστεί για να παράσχει βοήθεια στους πρόσφυγες και μετανάστες.

«Θα θέλαμε να μας είχε δοθεί η δυνατότητα να ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι, όταν θα επέλθει η συμφόρηση. Αυτό δεν συνέβη» ανέφερε την Πέμπτη ο υπουργός, παραδεχόμενος πως αν το σχέδιο δράσης με την Τουρκία αποτύχει, η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί.

Κομισιόν: Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλε��ρά της φτιάχνει το δικό της σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

«Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, έναν μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», δήλωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό, την Παρασκευή.
«Η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, εν�� οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ 2.000-3.000 (σσ πρόσφυγες-μετανάστες)», ανέφερε η Νατάσα Μπερτό.

Παράλληλα, η κα Μπερτό χαιρέτισε τη δέσμευση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.