«Οι πρόσφυγες βλέπουν μία Ευρώπη σε νευρική κρίση, που κλείνει σύνορα, μία μισαλλόδοξη ρητορεία από ακροδεξιές δυνάμεις». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα.

«Θα διεκδικήσουμε να μοιραστούμε όλα τα κράτη μέλη την ευθύνη σε μία κρίση που μας υπερβ��ίνει» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Χρειάζεται να επανιδρύσουμε την Ευρώπη στη βάση των αρχών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Οι μονομερείς πρωτοβουλίες και οι παραβιάσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου υποσκάπτουν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν μπορεί να σταματά, όταν βρισκόμαστε μπροστά από κρίσιμες αναμετρήσεις» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε αναγκαία τη συσπείρωση των «προοδευτικών δυνάμεων», ενώ υπογράμμισε ότι ο λόγος που η ακροδεξιά ρητορεία βρίσκει έδαφος είναι οι πολιτικές λιτότητας. «Χρειάζεται η Ευρώπη να αλλάξει πορεία και να αλλάξουν οι συσχετισμοί», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για τριπλή κρίση σε οικονομία, προσφυγικό, ασφάλεια και στάθηκε στις ανθρωπιστικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος.

Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε «φίλο» της Ελλάδας τον κ.Πιτέλα.

«Θα διεκδικήσουμε ευρωπαϊκές αποφάσεις. Ή όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, καλώντας όλα τα κράτη να σεβαστούν τους κανόνες, όπως κάνει η Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστούν μονομερείς κινήσεις....Ελπίζω πως μέχρι τη Σύνοδο της 6ης Μαρτίου θα έχει αντιμετωπιστεί η διαρκής διόγκωση του προσφυγικού προβλήματος. Είναι αδιανόητο οι χώρες που δεν έχουν υποδεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα, να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα που σήκωσε τόσο μεγάλο βάρος» είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι αν πραγματικά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ροές, είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές στα τουρκικά παράλια.

Τσίπρας: Υπάρχουν δύο στρατόπεδα στην Ευρώπη, κάποιοι επιθυμούν τη διάλυσή της

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι αντιπαραθέσεις στην Ευρώπη δεν είναι γεωγραφικού χαρακτήρα αλλά πολιτικές και επισήμανε πως η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν κοινές θέσεις και κοινές αγωνίες για διάφορα ζητήματα.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε κοινό όραμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τη δίκαιη κατανομή των βαρών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει καλή συνεργασία στη Σύνοδο Κορυφής.

«Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε πως υπάρχουν δύο στρατόπεδα για το μέλλον της Ευρώπης: «Είναι αυτοί που θέλουν την ευρωπαϊκή συνέχεια και αυτοί που θέλουν τη διάσπαση της Ευρώπης».

Μάλιστα, στηλίτευσε τη στάση κάποιων χωρών που λένε πως «εφόσον το πρόβλημα δεν είναι στην αυλή μας, λύστε το μόνοι σας» και πρόσθεσε πως αυτές οι συμπεριφορές «βρίσκονται σε απόλυτη αντίθεση με τον πυρήνα της λογικής της ΕΕ και δείχνουν μια στάση βαθιά αντιευρωπαϊκή».

Ο ίδιος, τόνισε ότι η Ευρώπη πλέον είναι αντιμέτωπη με τρεις κρίσεις, «την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφάλειας», λέγοντας πως αν είναι δύσκολο «να κρατήσει κανείς δύο καρπούζια κάτω από μία μασχάλη, τότε είναι ακόμη δυσκολότερο να κρατήσει τρία».

«Όλοι έχουμε γίνει σοφότεροι από τις αδυναμίες στην έλλειψη αλληλεγγύης» κατέληξε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται τώρα «να διαχειριστούμε τις παράλληλες κρίσεις που σήμερα βιώνουμε».

Πιτέλα: Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα

Ο κ.Πιτέλα από την πλευρά του εξέφρασε την ανάγκη η Ελλάδα να μην αφεθεί μόνη της ,στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και την οικονομική κρίση.

Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα σηκώνει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό, ενώ επεσήμανε ότι οι πολίτες της Μυτιλήνης αξίζουν το βραβείο Νόμπελ.

«Τώρα είναι η ώρα της Ε.Ε. να κάνει το καθήκον της» τόνισε, επισημαίνοντας τις τρεις αρχές οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να εφαρμόζονται από όλους:

-Αρχή αλληλεγγύης

-Καταμερισμός του βάρους και των υποχρεώσεων

-Σεβασμός των κανόνων
Ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στάθηκε στη σημασία του να εφαρμόζονται οι αποφάσεις αλλά και στον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου για να πείσει και τα 28 κράτη-μέλη πως πρέπει να εφαρμόζου�� τα συμφωνηθέντα.
«Η Ευρώπη χάνει την αξιοπιστία της όταν κάτι που αποφασίζεται, παραμένει στο τραπέζι και δεν εφαρμόζεται» τόνισε, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να νικήσουν οι ξενόφοβοι και πως οι πολίτες πρέπει να εμποδίσουν όσους δουλεύουν εναντίον τους.