Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της χώρας παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης την Παρασκευή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, ώστε όπως είπε, να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη το β' εξάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με τον κ.Δραγασάκη, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάν��ι:

-Την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές με, όσο το δυνατόν, δίκαιο τρόπο.

-Την εφαρμογή ενός προγράμματος παράλληλων δράσεων για τη στήριξη της κοινωνίας και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

-Τη μετάβαση σ’ ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.

-Την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Αναφερόμενος στην αποκάλυψη του κυκλώματος που κατηγορείται για εκβιασμούς, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επεσήμανε πως «σε αυτή τη χώρα δεν εκδηλώνονται μόνο φαινόμενα σήψης και διαπλοκής, αλλά λειτουργούν και θεσμοί οι οποίοι, όταν υπάρχει πολιτική βούληση και στήριξη, ενεργούν με αποτελεσματικότητα».

Ο κ.Δραγασάκης χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση ως «κορυφαίο ζήτημα της εποχής μας με συνέπειες, όχι μόνο οικονομικές, αλλά και ευρύτερες πολιτικές και γεωπολιτικές». Όπως είπε ο ίδιος, η εικόνα των κλειστών συνόρων θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές, ενώ προειδοποίησε πως η καταπάτηση των αρχών της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου προβλήματος, εφόσον δεν αποτραπεί, θα έχει καταλυτικές αποσυνθετικές συνέπειες και θα καταστήσει το πρόβλημα ανεξέλεγκτο.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, ο κ.Δραγασάκης τό��ισε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα, γι αυτό πρέπει να δούμε, όπως είπε τα hotspots «όχι ως ένα βάρος ή ως μια υποχρέωση προς τρίτους, αλλά ως ένα μέσο θωράκισης μπροστά στον κίνδυνο το πρόβλημα να καταστεί ανεξέλεγκτο».

Παράλληλα, όμως ο κ.Δραγασάκης κατέστησε σαφές, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι όραμά μας να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μια τεράστια παγίδα, την οποία πρέπει να αποφύγουμε ακόμη και αν συνοδευόταν με πρόσκαιρα υλικά οφέλη.

«Το προσφυγικό πρόβλημα και η ανασυγκρότηση της χώρας αναδεικνύονται στα δύο ιστορικών διαστάσεων "εθνικά στοιχήματα" της σύγχρονης ιστορίας μας, καθώς ο τρόπος αντιμετώπισης τους θα καθορίσει τη μελλοντική μας πορεία», τόνισε ο κ.Δραγασάκης.