«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες» εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το προσφυγικό, σημειώνοντας πως θα φανεί αν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει μια κρίση που την αφορά συνολικά.

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών Γκι Φερχόφσταντ, «Η ασθένεια της Ευρώπης», ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως το προσφυγικό «δείχνει ότι η Ευρώπη μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να δράσει συλλογικά και ενδίδει εύκολα σε εθνικές στρατηγικές απομόνωσης».

«Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να αντικαταστήσουμε την έλλειψη εθνικής στρατηγικής διαχείρισης της κρίσης με ένα νέο, εθνικό, ευρωπαϊκό, τσαμπουκά. Θα μας οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε περαιτέρω απομόνωση από την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να κρυβόμαστε από τις ευθύνες που έχουμε. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού πρέπει να είναι εθνική και ευρωπαϊκή».

Αναφορικά με τον Φερχόφσταντ, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι πρόκειται για ισχυρή πολιτική προσωπικότητα και στάθηκε στο γεγονός ότι εντοπίζει ως αιτία του ευρωπαϊκού προβλήματος τον εθνικισμό που συνδέεται άμεσα και με το λαϊκισμό και -σε ένα βαθμό- με μια τάση αυταρχισμού.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση τονίζοντας πως τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες μιας πολιτικής που αμφισβητεί αρχές του πολιτεύματος και σταθερές του Συντάγματος, με παρεμβάσεις που έχουν σχέση με τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών, της Δικαιοσύνης και του στρατεύματος.