Ξεσπάθωσε κατά της λιτότητας ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του 1ου Οικονομικού «Forum των Δελφών», που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως η πολιτική λιτότητας έχει οδηγήσει την ευρωζώνη στα πρόθυρα μίας κρίσης οικονομικής και νομισματικής «ασφυξίας» και τόνισε πως οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας -η οποία όπως υπογράμμισε είναι και θα παραμείνει στον στενό πυρήνα της ΕΕ- εξαρτώνται από την όλη αναπτυξιακή πορεία του ευρωπαϊκού της περιγύρου.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε επιβεβλημένο τον προβληματισμό όλων ως προς την πορεία της ανάπτυξης της ευρωζώνης, ενώ αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζοντας πως δεν έχει τα απαιτούμενα θεσμικά και πολιτικά μέσα, για να διαδραματίσει αποδοτικά τον ρόλο που διαδραματίζουν άλλες Κεντρικές Τράπεζες, όπως κατ' εξοχήν η Fed.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε, τέλος, ότι η αναστροφή αυτής της δυσοίωνης πορείας της Ευρωζώνης και η επάνοδος στην προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης προϋποθέτουν την άμεση εφαρμογή τουλάχιστον μιας ουσιαστικής παρεμβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στην τρέχουσα συγκυρία.