​Λάβρος κατά της Ελλάδας γενικότερα, αλλά και του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Τσίπρα ειδικότερα, εμφανίστηκε χτες το βράδυ ο B. De Wever σε συνέντευξή του για το προσφυγικό στην φλαμανδική ραδιοτηλεόραση VRT. Εκτιμώντας ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος του προσφυγικού «προβλήματος» και όχι της «λύσης» και εξαπολύοντας χαρακτηρισμούς κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού όπως «ακροαριστερός δημαγωγός» και «ζητιάνος της Ευρώπης», ο ηγέτης των Φλαμανδών Εθνικιστών εξέφρασε την άποψη ότι ο Α. Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο η χώρα του να γίνει ο τελευταίος σταθμός των προσφύγων και ως εκ τούτου θα αναγκαστεί να “λυγίσει” στις ευρωπαϊκές πιέσεις που του ασκούνται για καλύτερη φύλαξη των συνόρων .

Ερωτηθείς για το αν ο Α. Τσίπρας έχει δίκιο στις αντιδράσεις του για την μη πρόσκλησή του στη διάσκεψη των κρατών της βαλκανικής οδού απάντησε ότι:

«Μόνο δίκιο δεν έχει. Η Ελλάδα ήταν από την πρώτη στιγμή μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Γράφει στα παλιά της τα παπούτσια όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αυτό έκανε στην κρίση χρέους με όλες τις συνέπειες, το ίδιο κάνει και τώρα με την προσφυγική κρίση. Έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα της Schengen. Είναι μια χώρα “διέλευσης” (transit). Δεν έχει η ίδια κανένα σύστημα ασύλου ούτε σύστημα υποδοχής. Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Λέσβο πληρώνουν περισσότερα από τους τουρίστες για να αγοράσουν ένα εισιτήριο. Η Ελλάδα υπήρξε μέχρι πρότινος η μοναδική χώρα που έχει “βγάλει λεφτά” από την προσφυγική κρίση. Ενώ δεν διαθέτει κανένα σύστημα φιλοξενίας, αφήνει τους πάντες να κατευθύνονται προς την Βορειοδυτική Ευρώπη, γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την Συμφωνία του Δουβλίνου και έχει οδηγήσει σχεδόν σε παραλυσία την ζώνη του Σένγκεν, τώρα που τα σύνορα έχουν κλείσει και υποχρεώνεται η ίδια να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες, κάνει “φασαρία”. Ο Τσ��πρας είναι ένας ακροαριστερός δημαγωγός και όσο πιο θρασείς είναι οι δηλώσεις του τόσο πιο μεγάλες είναι οι υποχωρήσεις που υποχρεώνεται να κάνει καθώς ο άνθρωπος αυτός έχει καταλήξει να είναι ο ζητιάνος της Ευρώπης. Θα αναγκαστεί στο τέλος να συμμορφωθεί».

Κληθείς να απαντήσει τι θα γίνει με το προσφυγικό στην Ευρώπη τόνισε ότι: «Γίνονται βέβαια πράγματα. Η Ευρώπη υπό την ηγεσία της Γερμανίας ακολουθεί όμως έναν εντελώς λανθασμένο δρόμο και όπως είχα προβλέψει έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Οι προβλέψεις μου έχουν επαληθευτεί. Είχα πει πριν από έξι μήνες ότι κάτι πρέπει να γίνει γιατί διαφορετικά η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει υπαρξιακή κρίση και οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες θα είναι οι πρώτες που θα παρεκκλίνουν από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα».

Τo VRT ζήτησε στη συνέχεια από τον Φλαμανδό πολιτικό να σχολιάσει τη διαμάχη Μουζάλα - Theo Franken.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι την Αυστρία μαζί με τις βαλκανικές χώρες να κλείνουν τα σύνορα με την Ελλάδα και ο κύριος Τσίπρας να βρίσκεται σε πανικό γιατί εάν δεν προσέξει η Ελλάδα θα γίνει ένα απέραντο hotspot. Aποτέλεσμα είναι να αρχίζει τώρα να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις. Ας θυμηθούμε ότι πρόσφατα ο Έλληνας ομόλογος του T. Francke κατηγόρησε τον Teo ως “ναζιστή” επειδή ζητούσε επαναπροωθήσεις (push-backs) προσφύγων. Και τι βλέπουμε τώρα; Τον ίδιο αυτό άνθρωπο σήμερα να λέει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για άμεσες επανεισδοχές (readmissions) . Δηλαδή όχι ακριβώς “επαναπροωθήσεις”, αλλά “επανεισδοχές” που είναι βασικά το ίδιο πράγμα. Η Ελλάδα είπε επίσης σήμερα ότι θεωρεί την Τουρκία ως μια χώρα «ασφαλούς διέλευσης», με άλλα λόγια μας λέει ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει την πολιτική των επαναπροωθήσεων. Βλέπουμε λοιπόν ότι έχουν αρχίσει να κάνουν πίσω. Πρέπει να είμαστε περισσότερο ευγνώμονες απέναντι στις χώρες Visegrad παρά απέναντι στην Γερμανία».

Τέλος κλήθηκε να τοποθετηθεί για το αν η Ελλάδα πρέπει να φύγει από τη Σένγκεν.

«Στην κρίση χρέους υπήρχε η άποψη ότι εάν η Ελλάδα δεν ήταν διατεθειμένη να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, θα ήταν καλύτερο να προχωρήσει σε μια ελεγχόμενη χρεωκοπία. Τέλος πάντων, αυτό αποτελεί πλέον παρελθόν. Τώρα πάλι με την προσφυγική κρίση, πιστεύω ότι τώρα που κλείνουν τα σύνορά τους θα είναι περισσότερο προσεκτικοί. Γιατί είναι βέβαια εύκολο να κάνεις τον ακροαριστερό και τον ανθρωπιστή ενόσω δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα ο ίδιος και απλά στέλνεις τους πρόσφυγες στην υπόλοιπη Ευρώπη για να καταλήξουν σε μας. Είμαι βέβαια πάρα πολύ επιφυλακτικός για το κατά πόσον μπορούμε να εργαστούμε με αυτή την κυβέρνηση. Ποτέ δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους. Είμαστε λοιπόν ευγνώμονες προς τις χώρες Visegrad που κλείνουν τα ελληνικά σύνορα για λογαριασμό μας. Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον χώρα διέλευσης αλλά καταληκτικός σταθμός, οι προσφυγικές ροές θα μειωθούν δραστικά και κάτι τέτοιο είναι που χρειαζόμαστε».

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου