Η Ελλάδα θα διεκδικήσει με όλα τα μέσα, την κατοχύρωση του υποχρεωτικού, αναλογικού διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το βράδυ.
Ανέφερε επίσης για το ίδιο ζήτημα ότι η Ελλάδα τηρεί πλήρως τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό και το ίδιο περιμένει από τους εταίρους της στην ΕΕ.
Ο κ. Τσίπρας επέκρινε το κλείσιμο των συνόρων και την άρνηση χωρών της ΕΕ για επιμερισμό της ευθύνης και ανέφερε ότι τέτοιες στάσεις είναι καθ' όλα αντιευρωπαϊκές και αντιβαίνουν στο αξιακό πλαίσιο και τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τόνισε ότι η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνο αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη.
Σχετικά με τους όρους της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ανέφερε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται ο πλήρης σεβασμός τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας, όσο και της συνθήκης της Γενεύης.
«Ο συνδυασμός ασφαλιστικού και φορολογικού ελαφρύνει τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών»
Όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και υποστήριξε ότι ο συνδυασμός ασφαλιστικού και φορολογικού, όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά ελαφρύνει τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, με δεδομένο, όπως είπε, ότι το 54%, των αγροτών δηλώνουν μέχρι 5000 ευρώ το χρόνο και το 92% μέχρι 10.000 ευρώ.