​Τον ρόλο του… αστυνόμου θα παίξει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας», αναφέρει ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή, ενώ θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Frontex.

«Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Επεσημαίνεται ακόμα πως αν τα πλοία του ΝΑΤΟ διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους επιστρέφουν στο έδαφος της Τουρκίας.

Υπογραμμίζεται τέλος πως το ΝΑΤΟ θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας – Συρίας για να βοηθήσει και την Άγκυρα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.