Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει σύσκεψη 9 βαλκανικών κρατών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, στρεφόμενη κατά της Ελλάδας ουσιαστικά (η οποία δεν προσκλήθηκε) και συμμαχώντας κατά μέλους της, μαζί με Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία με χώρες (Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία) που δεν ανήκουν στην ΕΕ, κατά παράβαση κάθε έννοιας κοινοτικής αλληλεγγύης!

Μάλιστα, στο κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης, υπάρχει μία ακόμη πρόκληση κατά της Ελλάδας καθώς η FYROM αναφέρεται ως «Μακεδονία»! Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε η «πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της Μακεδονίας», ενώ ανακοινώθηκε ότι θα αυξηθούν σε 20 οι αριθμοί των αυστριακών αστυνομικών στα σύνορα με την Ελλάδα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας πάντως, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ δήλωσε για το τι συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, ότι υπήρξε συμμαχία για μία «στενή συμμαχία» ανάμεσα στους υπουργούς ��σωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής.

Η Μικλ-Λάιτνερ τόνισε ότι οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες, Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με την από κοινού στόχο την άσκηση πίεσης κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

Στο κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψ��ς αναφέρεται επίσης ότι «θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων». Η υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ακόμη ότι θα πρέπει να διακοπούν οι μεταναστευτικές ροές και ότι η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας (δηλαδή μόνο για πρόσφυγες και όχι για μετανάστες). Ανέφερε τέλος ότι η διάκριση για το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα, θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών και ότι όσοι εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται.

Στα μαχαίρια και με την Κομισιόν

Και μπορεί στις Βρυξέλλες να συνεχίζουν να ασκούν κριτική στην Αθήνα για προβληματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, όμως φαίνεται ότι με την κίνηση της αυτή η Αυστρία υπερέβη τα εσκαμμένα, προκαλώντας τελικά την οργή και της Κομισιόν, για την υπόθαλψη μονομερών ενεργειών, όπως είναι το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα από τα Σκόπια.

Συγκεκριμένα, εκτός από την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, που προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας διά της διπλωματικής οδού, «στα μαχαίρια» με τη Βιέννη βρίσκεται πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος επισήμανε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει».

Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε στον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος υποστήριξε ότι εξαιτίας της έλλειψης μιας ευρωπαϊκής λύσης, οι χώρες είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Αυστρία προκάλεσε τη δυσαρέσκεια ακόμη και στους ομοεθνείς και ομόγλωσσους Γερμανούς, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Β. Σταϊνμάιερ να διαμηνύει στον Έλληνα ομόλογό του Ν. Κοτζιά ότι δεν συμφωνεί με μονομερείς κινήσεις χωρίς την συμμετοχή της χώρας που κυρίως αφορά το πρόβλημα (δηλαδή, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας).