Στη Βουλή μίλησε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση.

"Θα συγκαλέσω Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών"

O πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πριν την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, που τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου.

Στόχος του κ.Τσίπρα είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και σύγκληση απόψεων στο προσφυγικό, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «δεν είμαστε απομονωμένοι, υπάρχουν χώρες που μας συμπαραστέκονται» .
"Απογοητευτική η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη"
Ο κ.Τσίπρας μίλησε με δραματικούς τόνους για τις διαστάσεις που έχει λάβει το προσφυγικό, επιρρίπτοντας σημαντικές ευθύνες στην Ευρώπη.
«Μέχρι στιγμής η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί κανόνες ισχύουν για όλους. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές συμφωνίες είτε θα πρέπει να τηρούνται από όλους, είτε δεν θα υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τις πιέσεις των εταίρων στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015.
«Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι η Eλλάδα βρέθηκε στο απόσπασμα το περασμένο καλοκαίρι στο όνομα των κοινών κανόνων της ΕΕ ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Ξαφνικά σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση για την εφαρμογή των κανόνων δεν αφορά όλους, αλλά ορισμένους» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «ντροπή για την λειτουργία της Ευρώπης».
"Απαράδεκτη η κίνηση της Αυστρίας"
Αναφερόμενος στην διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό, στην οποία δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε πως είναι "απαράδεκτο" από την πλευρά της Αυστρίας, μιας χώρας με μεγάλη ιστορία να γίνεται κάτι τέτοιο, αφού όπως υποστήριξε, το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την μεγίστη συνεννόηση και συνεργασία των κρατών μελών.
"Θα απαιτή��ουμε από τους εταίρους να συμπεριφερθούν υπεύθυνα"
«Θέλω να μιλήσω με υπεύθυνη γλώσσα, όπως θα μιλούσε κάθε ευρωπαίος πολιτικός που σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του και την ευρωπαϊκή διαδικασία, η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφερθούν υπεύθυνα, όπως συμπεριφερόμαστε εμείς» είπε στην συνέχεια, τονίζοντας το μεγάλο βάρος που φορτωθεί στις πλάτες της χώρας.
«Πρέπει να τηρηθούν όλα όσα συμφωνήθηκαν. Δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά δυο μέτρα και δύο σταθμά. Ή θα τηρούμε όλοι τους κανόνες ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του. Εμείς δεν θα ανεχτούμε να συμβεί το δεύτερο» τόνισε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι η Ελλ��δα δεν θα συναινέσει από δω και πέρα σε συμφωνίες, αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και αν δεν υπάρξει καταμερισμός των ευθυνών και των βαρών στο προσφυγικό.
"Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά η Ελλάδα δεν θα γίνει μόνιμη αποθήκη ψυχών"
Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσφέρει ζεστασιά και ασφάλεια στους πρόσφυγες, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στις ανθρώπινες αξίες, τους πρόσφυγες και τους εταίρους.
«Δεν θα δεχτούμε η Ελλάδα να γίνει μόνιμη αποθήκη ψυχών και στις Συνόδους να λειτουργούμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν θα ανεχτούμε μια σειρά από χώρες να σηκώνουν τείχη και να μην μοιράζονται τα βάρη. Δεν θα το επιτρέψουμε» συνέχισε.
"Η άνοδος των ΝΑΖΙ και της ακραίας λαϊκής δεξίας απειλεί και την Ελλάδα"
Μάλιστα ο κ.Τσίπρας προειδοποίησε ότι η άνοδος των ναζί και της ακραίας λαϊκής δεξιάς απειλεί και την Ελλάδα. «Αυτός ο σκοταδισμός έρχεται και στην χώρα μας, θέλουμε όλοι μας να δώσουμε την μάχη για να σταματήσει η επέλαση και να ρίξουμε φως στο σκοτάδι, που πάνε κάποιοι να δημιουργήσουν» σημείωσε.
Για την ρατσιστική αντίδραση στην δημιουργία hotspot στο Σχιστό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ανατριχιαστικό γεγονός» και για «ανόητους, πατριδοκάπηλους, θλιβερούς υπάνθρωπους που επικαλούνται την θρησκεία και την πατρίδα». «Σας καλώ να την καταδικάσουμε (σσ ρατσιστική αντίδραση)» είπε και πρόσθεσε πως «ο πυρήνας του χριστιανισμού είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».
"Αφήστε τα μπλόκα, ανοίξτε τους δρόμους και ελάτε να μιλήσουμε"
Μιλώντας για το αγροτικό, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους και να προσέλθουν στο διάλογο, σεβόμενοι και τους υπόλοιπους Έλληνες.
Όπως είπε, το αγροτικό ζήτημα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ωστόσο ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως «θα προστατέψουμε το 90% του αγροτικού κόσμου και όχι το 5% των αγροτών με εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ».
"Το σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής θα ξηλωθεί κλωστή κλωστή"
Αναφερόμενος στην υπόθεση εκβιασμών, για την οποία κατηγορούνται ένας εκδότης και δύο δημοσιογράφοι, ο κ.Τσίπρας, αφού έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση της σπείρας, τόνισε πως «το σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής θα ξηλωθεί κλωστή κλωστή» .
Ενοχλημένος με την απουσία Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ενοχλημένος από την απουσία του κ.Μητσοτάκη από την Βουλή. «Είχα συνηθίσει να βλέπω τους πρωθυπουργούς να απουσιάζουν... Δεν πειράζει, ας απουσιάζει, είναι σημείο των καιρών» συνέχισε.
Καταγγελία: "Η κυβέρνηση Σαμαρά αρνήθηκε και cd για την λίστα Μπόργιανς"
Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του στην Βουλή, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι στις επτά και τέταρτο το απόγευμα της Τετάρτης έλαβε μια επιστολή από τον υπουργό οικονομικών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς.
Στο γράμμα αυτό, σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, ο κ Μπόργιανς αποκαλύπτει ότι «όχι μόνο συνάντησε τον τότε Έλληνα πρόξενο στο Ντίσελντορφ Νίκο Πλεξίδα, αλλά μίλησε μαζί του πολλές φορές όχι μόνο για να παράσχει τεχνογνωσία στην Ελλάδα, αλλά και βοήθεια για την επεξεργασία στοιχείων που βρίσκονταν αποθηκευμένα σε cd». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο κ.Πλεξίδας ενημέρωσε τότε το Μαξίμου, αλλά το Μαξίμου απέρριψε την πρόταση.
«Είναι αρκετά σαφές τι σημαίνει αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά. Όλα στο φως» τόνισε ο κ.Τσίπρας .
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
Δείτε επίσης: