«Δεν είναι η ώρα να διχάσουμε τη Δύση» τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, χρησιμοποιώντας μια φράση του Ντέιβιντ Κάμερον προς υποστήριξη της παραμονής της Βρετανίας εντός ΕΕ.

Ο πρόεδρος Τουσκ, ο οποίος απευθύνθηκε το απόγευμα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες σε σχέση με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, επεσήμανε ότι αν η Βρετανία ψηφίσει να αποχωρήσει, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία και «κατά τη γνώμη μου αυτό θα είναι μια αρνητική εξέλιξη».

«Ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο Συμβούλιο Κορυφής, όμως το τεστ του χρόνου είναι ακόμα μπροστά μας και μόνο οι Βρετανοί μπορούν να λάβουν την τελική απόφαση» επεσήμανε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Η πρόταση του Συμβουλίου προς την Βρετανία είναι μη αναστρέψιμη και νομικά δεσμευτική, «θα γίνει πραγματικότητα όμως μόνο σε περίπτωση υπερψήφισης από το Βρετανικό Λαό», ανέφερε ο πρόεδρος Τουσκ.

Η ΕΕ, κατέληξε, «θα σεβαστεί την επιλογή του Βρετανικού λαού, η οποία σε περίπτωση εξόδου θα αλλάξει την ΕΕ για πάντα, κατά τη γνώμη μου προς το χειρότερο - δεν είναι η ώρα τώρα να διχάσουμε τη Δύση».

Σε σχέση με το προσφυγικό και τη συζήτηση της Συνόδου ο πρόεδρος Τουσκ εξήγησε ότι το κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία, είναι προτεραιότητά και πως οι υψηλοί αριθμοί μεταναστών που φτάνουν στην ΕΕ «πρέπει να πέσουν».

Ανακοίνωσε επισήμως ότι στις 7 Μαρτίου θα διεξαχθεί μια νέα Σύνοδος Κορυφής με την Τουρκία και τους 28 της ΕΕ και πως για να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση του προσφυγικού «πρέπει να ξεχάσουμε τα πλάνα Α, Β, Γ, που μόνο σύγχυση προκαλούν» και να επικεντρώσουμε στην κοινοτική προσέγγιση.

Η επιτυχία «έχει να κάνει με τις αποφάσεις που παίρνουν οι πρωτεύουσες και όχι οι Βρυξέλλες» τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ. «Πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες που έχουμε συμφωνήσει όλοι μαζί» και «να αποκαταστήσουμε την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης Σ��νγκεν» εξήγησε.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου